Alpinsteder forbereder seg på vinter uten utlendinger

Skiheisene i Hemsedal sto stille i påsken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Skiheisene i Hemsedal sto stille i påsken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: NTB scanpix

De store norske alpinstedene mister store inntekter uten utenlandske gjester. Trysil risikerer å miste over 70 prosent av inntektene kommende vinter.

– Selv om vi er veldig flinke og klarer å tredoble antall norske gjester til vinteren, vil antall kommersielle gjester likevel bare bli 30 prosent av en normalsesong. Det sier mye om hvor alvorlig situasjonen er, sier Gudrun Sanaker Lohne, turistsjefen i Trysil, til Dagens Næringsliv.

Under 10 prosent av de 770.000 kommersielle gjestedøgnene i Trysil i vintersesongen 2018/19 ble foretatt av norske turister. 80 prosent av gjestene var utlendinger, et marked som nå blir hardt rammet av koronastengte grenser. Kurs- og konferansemarkedet er også betydelig svekket.

Også andre alpinanlegg i Norge har store andeler utenlandske gjester. Alpinco, som blant annet eier anleggene i Hafjell og Kvitfjell, anslår at utenlandske gjester utgjør 40 prosent av skidagene deres. Beitostølen forteller imidlertid at de normalt har kun rundt 20 prosent utenlandske gjester.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden