298 nye koronasmittede registrert siste døgn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ved midnatt natt til lørdag registrert 17.531 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 298 meldte tilfeller siste døgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 28 flere enn dagen før og 163 flere enn til samme tid forrige uke.

Den siste uken er det totalt meldt om 1.163 nye koronatilfeller i Norge, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS). Til sammen er mer enn 1,54 millioner personer blitt testet for koronavirus i Norge.

Smittetallene har ikke vært så høye som nå siden slutten av mars. Da hadde Norge på det meste mellom 200 og 300 daglige smittetilfeller, med en topp 24. mars med 313 smittetilfeller.

Men fortsatt er langt færre innlagt på sykehus – og andelen som tester positivt, er lav.

Til forskjell fra mars er det langt flere smittetilfeller som blir oppdaget nå. Helsemyndighetene anslår at rundt halvparten av tilfellene blir funnet.

Da smitten var som høyest i mars, testet myndighetene mellom 2.000 og 6.000 personer daglig, og flere dager fikk opp mot 10 prosent av de testede påvist koronasmitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tester langt flere

Til sammenligning testet man 15.000 personer tirsdag denne uken og 20.000 mandag denne uken. Andelen smittede blant de testede de to dagene var på henholdsvis 0,8 og 0,9 prosent.

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier man ikke kan sammenligne situasjonen som er nå med situasjonen i mars.

– Vi regner med at i mars og april så var det flere tusen som ble smittet, men nå så finner vi omtrent halvparten av tilfellene. Så vi har en mye bedre oversikt nå, sier han til NRK.

Tre i respirator

I alt var 44 koronapasienter innlagt på sykehus fredag, det er like mange som dagen før. Tre pasienter behandles i respirator.

På den verste dagen 1. april i år var 325 innlagt på sykehus med covid-19 i Norge.

FHI har registrert 279 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år, og 52 prosent av de døde er menn. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de koronasmittede har dødd av eller med covid-19.