FHI: Høyere smittetall for sykdommer knyttet til friluftsliv

Det å drikke norsk vann ute i naturen og bade i vann med bakterier kan være en smittekilde.
Det å drikke norsk vann ute i naturen og bade i vann med bakterier kan være en smittekilde. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger i Norge har i coronaperioden meldt inn flere tilfeller enn normalt av noen få smittsomme sykdommer, og de er relatert til miljøeksponering og friluftsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste rapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at tendensen har fortsatt også gjennom september: Bortsett fra covid-19 rapporteres det generelt færre smittsomme sykdommer under pandemien.

Men det er noen unntak. Parasittinfeksjonen kryptosporidiose, den flåttbårne sykdommen lyme borreliose, og shewanella- og vibrioinfeksjoner, som stammer fra bakterier og typisk øker i omfang når temperaturene øker, og kan spres i badevann, øker alle i år sammenlignet med tidligere antall innmeldte tilfeller.

Fra januar til september er det foreløpig meldt inn 371 tilfeller av borreliose i Norge, 15 prosent mer enn i samme periode i 2019, 300 tilfeller av kryptosporidiose, som er 17 prosent mer enn i 2019.

Økningen for shewanella og vibrio er på henholdsvis 89 og 31 prosent, men der er årets antall tilfeller relativt lave. Registreringen av shewanella og vibrio startet dessuten først i 2019, så det er lite å sammenligne med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet ser den generelle nedgangen i smitteutviklingen i sammenheng med smitteverntiltakene om å holde avstand og ha god håndhygiene, i tillegg til færre utenlandsreiser.

Når noen få sykdommer øker, er FHI mer forsiktig med å trekke slutninger og påpeker kun at disse er relatert til miljøeksponering og friluftsliv. Det er heller ikke snakk om høye tall, og det blir derfor understreket at økningen må tolkes forsiktig.

Det er dessuten nedgang for andre infeksjoner knyttet til friluftsaktiviteter, som parasittinfeksjonen giardiasis, harepest (tularemi) eller hantavirusinfeksjoner, som er rapportert sjeldnere eller ikke i det hele tatt.