Motebilde av finsk statsminister vekker debatt

Et bilde av den finske statsministeren Sanna Marin vekker oppsikt.
Et bilde av den finske statsministeren Sanna Marin vekker oppsikt. Foto: Lehtikuva / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finlands unge statsminister Sanna Marin høster kritikk, men får mange støtteerklæringer etter å ha stilt opp på bilde for et finsk motemagasin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På bildet i motemagasinet Trendi poserer den 34 år gamle statsminister i dypt nedringet blazer, iført et halssmykke, noe enkelte mener er altfor dristig og lite profesjonelt for en kvinne i hennes stilling.

Kritikerne møter imidlertid stor motbør og en rekke finske kvinner og menn poserer nå selv på bilder i sosiale medier, iført samme type blazer, som en støtteerklæring til Sanna Marin, skriver Yle.

Marins tilhengere viser også til at kvinner ofte dømmes for sitt utseende, mens mannlige politikere som poserer med bar overkropp, som Russlands president Vladimir Putin, ikke blir kritisert for uprofesjonell opptreden.

Til Expressen sier Charlotte Cederbom, forsker i kjønnshistorie ved Åbo akadami, synes bildet får for mye oppmerksomhet.

– En kvinne i maktposisjon beveger seg på et minefelt. Så snart hun prøver å være mann, vil hun få dritt for det også, for da går hun over grensene for hva hennes kjønn tillater. Denne balansen mellom å være kvinne og være i maktposisjon er veldig vanskelig. Det handler ikke om hva hun har på seg, men det handler om at det er en kvinne i maktposisjon, sier hun.

Under kan du se bildet som får oppmerksomhet: