Oslo-barnehager kan bli rammet av streik

Det pågår mekling for ansatte både i Oslo kommune og i staten. Fristen er ved midnatt natt til torsdag.
Det pågår mekling for ansatte både i Oslo kommune og i staten. Fristen er ved midnatt natt til torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB

Barnehager og aktivitetsskoler i tre Oslo-bydeler kan bli rammet av streik i morgen, dersom ikke meklingen når fram. Det pågår også mekling i staten.

Meklingsfristen for oppgjørene både i staten og i Oslo kommune er ved midnatt natt til torsdag.

Fagforbundet vil ta ut 1.600 medlemmer i streik dersom det ikke blir enighet med kommunen. Av dem jobber 600 i barnehager, aktivitetsskoler og bydelsadministrasjonen i bydelen Østensjø, Alna og Frogner. Flere foreldre og barn kan dermed risikere å møte stengte dører i barnehager og aktivitetsskoler torsdag morgen.

Forbundets hovedkrav er å sikre forhandlingsrett om pensjon. Da forhandlingene ikke nådde fram i september, ble det brudd og mandag møttes partene hos Riksmekleren.

Pensjon

– Oslo kommune er den eneste kommunen i Norge som ikke har pensjon som en del av tariffen. Det har vi krevd lenge. Det koster dem ikke en krone, men vi vil ha tryggheten det er å ha forhandlingsrett, sier nestleder Anna Elisabeth Uran i fagforbundet Oslo.

Fagforbundet forhandler sammen med Fellesorganisasjonen og to andre fagforeninger i det som heter Kommuneansattes hovedsammenslutning.

Uran sier de i streikeuttaket har forsøkt å skjerme etater som de anser som viktige under koronakrisen, som velferdsetaten, sykehjem og hjemmetjenesten og renovasjon

Også Akademikerne, Unio og YS er i forhandlinger med Oslo kommune. Også ansatte ved Deichman bibliotek i Bjørvika og Byantikvaren kan bli tatt ut i streik.

Statsoppgjør

Samtidig med Oslo-meklingen er også statsoppgjøret i innspurten.

En rekke etater, departementer og direktorater kan bli rammet av streik hvis partene i statsoppgjøret ikke blir enige innen midnatt natt til torsdag. Streikeuttaket er i første omgang forholdsvis begrenset.

Et hovedspørsmål i oppgjøret er lønnstillegg, ifølge Fri Fagbevegelse.

Alle de fire hovedsammenslutningene – LO, YS, Unio og Akademikerne – brøt forhandlingene med staten i september. Oppgjøret gikk dermed videre til mekling.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden