Kong Harald: Det tok en stund før alvoret sank inn

<p>Kong Harald åpner opp om møte med coronaviruset i boken «Kongen forteller».</p>
Kong Harald åpner opp om møte med coronaviruset i boken «Kongen forteller».

Da kong Harald innså alvoret i coronakrisen, holdt han en tale for å bidra til å samle nasjonen. Han gjorde noe han sjelden gjør: refererte til sin egen tro.

Det nest siste kapittelet i boka «Kongen forteller», ført i pennen av Harald Stanghelle, er viet kong Haralds opplevelse av coronakrisen.

– Vi var altså ikke mentalt forberedt. Det tok en stund før alvoret sank inn, sier kong Harald.

Da han holdt sin tale til folket søndag 15. mars, var kong Harald den første av Europas monarker som tok opp krisesituasjonen verden sto i.

Kristentro

– Det var for å bidra til å holde nasjonen sammen. For å understreke hvor alvorlig situasjonen var.

I talen gjorde han noe han sjelden gjør – han nevnte sin kristentro.

– Ja, det er sjelden jeg sier noe om mine bønner. Men i den situasjonen vi sto overfor midt i mars, fant jeg det riktig. Vi måtte være forberedt på at det ville bli mange dødsfall. Mange flere enn det heldigvis ble her hjemme i Norge, slik det nå ser ut. Men i mars visste vi ikke hvor mange som ville dø. Derfor var det også for å understreke alvoret at jeg sa at ‘mine tanker og bønner er hos dere alle nå’, sier kongen.

Savnet klemmer

Han påpeker at kongefamilien er som andre familier:

– Vi merket savnet etter å klemme dem vi er glade i. Vi fikk jo heller ikke lov til det. Selv har jeg vært så isolert at jeg ikke har vært redd for å bli smittet, sier kongen, men legger til at han er fullt klar over at han absolutt er i risikogruppen.

Kongen sier også han er imponert over folket sitt.

– Veldig imponert. Norge og nordmenn har tatt det bra. Jeg må si det. For det er ikke småtterier dette som vi har vært utsatt for. Vi har vel lært at i slike kriser er det lurt å stå sammen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden