Wizz-sjefen kritisk til flyboikott

Wizz Airs gründer og toppsjef József Váradi sier det er barnslig at flere fagforbund og organisasjoner vil boikotte selskapets innenriksruter i Norge. Foto: Patrick Pleul / DPA / NTB
Wizz Airs gründer og toppsjef József Váradi sier det er barnslig at flere fagforbund og organisasjoner vil boikotte selskapets innenriksruter i Norge. Foto: Patrick Pleul / DPA / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wizz Airs gründer og toppsjef József Váradi sier det er barnslig at flere fagforbund og organisasjoner vil boikotte selskapets innenriksruter i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke varslet Wizz Air varslet at de starter opp innenriksruter fra Oslo til Bergen, Trondheim og Tromsø etter å ha fløyet fra Norge til utlandet i nærmere 15 år.

Det ungarske selskapet har gjort det klart at de ikke vil inngå tariffavtaler med fagforeninger. Det har ført til at motstand i fagbevegelsen, og Industri Energi og Nito er blant organisasjonene som vil nekte sine ansatte å bruke selskapet til jobbreiser.

«Barnslig»

– Jeg synes bare det er barnslig, sier Váradi til Dagens Næringsliv. Han mener organisasjonene ikke forstår hva velstand handler om, og at det handler om å være effektiv, vokse og skape arbeidsplasser.

Váradi sier at Wizz skaper og redder arbeidsplasser uten fagforeninger og at selskapet betaler de ansatte markedslønn. Lønnskostnadene i selskapet er på 9 prosent, ifølge DN. Det er mye lavere enn hos SAS og Norwegian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Se på alle flyselskapene som er blitt okkupert av fagforeninger, de er alle på konkursens rand, sier han.

H og Ap reagerer

Uttalelsene skaper reaksjoner på både venstre- og høyresiden i norsk politikk.

– Det kan se ut som Wizz Air-sjefen ikke kjenner og forstår norsk arbeidsliv og ikke minst forstår hvordan vi ønsker at norsk arbeidsliv skal være. Hans syn på fagforeninger er for å si det forsiktig veldig fremmed, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) til DN.

Han får støtte av finanspolitisk talsperson Hadia Tajik i Arbeiderpartiet som kaller uttalelsene til Váradi «umoderne og arbeidstakerfiendtlig».

– Det viser en komplett mangel på forståelse for Norges suksesshistorie og arbeidslivsmodellen, sier hun.