Gravid kvinne ble nektet jobb – tilkjent oppreisning

Likestilling- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er glad over å se at Diskrimineringsnemnda har fattet sitt første vedtak om oppreisningserstatning i en sak om diskriminering av gravide.
Likestilling- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er glad over å se at Diskrimineringsnemnda har fattet sitt første vedtak om oppreisningserstatning i en sak om diskriminering av gravide. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

En kosmetisk sykepleier som ikke fikk tiltre stillingen hun var gitt da hun fortalte hun var gravid, er tilkjent en kompensasjon på 125.000 kroner.

Det er Diskrimineringsnemnda som har konkludert med at den aktuelle privatklinikken ikke overholdt loven. Kvinnen ble ansatt før jul i fjor, men da hun kom på opplæring og kontraktssignering i januar opplyste hun om at hun var gravid. Etter det fikk hun beskjed om at det likevel ikke var uproblematisk å la henne begynne i jobben.

Kvinnen tilkjennes nå 50.000 kroner i oppreisning og 75.000 i erstatning.

Det er første gang Diskrimineringsnemnda fatter vedtak om oppreisning i en slik sak etter en lovendring i fjor. I sitt vedtak slår nemnda fast at kvinnen var blitt diskriminert fordi hun var gravid.

– Forbudet mot forskjellsbehandling på grunn av graviditet og permisjon ved fødsel i forbindelse med ansettelse er videre absolutt, slik at det ikke finnes noe lovlig grunnlag for slik forskjellsbehandling, skriver nemndleder Anniken Mellegaard Douglass i vedtaket.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier det er gledelig å se at en slik sak er tatt på alvor.

– Jeg vil oppfordre alle som er i tvil om hvorvidt de er diskriminert på bakgrunn av graviditet til å ta kontakt med oss, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden