SV vil ha statlig legemiddelselskap

Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV mener at staten bør etablere et legemiddelselskap for blant annet å sikre produksjonen av penicillin. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV mener at staten bør etablere et legemiddelselskap for blant annet å sikre produksjonen av penicillin. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV mener at staten bør etablere et legemiddelselskap for blant annet å sikre produksjonen av penicillin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget skal om kort tid behandle forslaget fra SV om å opprette et statlig legemiddelselskap, som selv skal produsere medisiner, skriver Klassekampen.

Wilkinson mener et statlig legemiddelselskap kan produsere penicillin til Norge og til utlandet. Penicillin er i Norge fremdeles førstevalget ved mange bakterielle infeksjoner. Legemiddelet gir få bivirkninger og mindre antibiotikaresistens enn sterkere typer, men det har blitt vanskeligere å få tak i.

– Det er flere legemidler hvor patentet har gått ut, som selskapene ikke lenger kan tjene milliarder på. Det er for eksempel penicillin, som er grunnlaget for hele helsevesenet vårt, sier Wilkinson til avisen.

Wilkinson mener også et statlig legemiddelselskap kan bidra til å utvikle legemidler og peker på at staten kan ta denne risikoen og i tillegg tjene på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelindustrien (LMI), som består av 57 selskaper som utvikler, produserer og markedsfører legemidler i Norge, mener det er et godt forslag for å skape en ny næring, flere eksportinntekter og arbeidsplasser, men advarer samtidig om at det kan koste.

– Det er naivt å tro at staten skal bruke skattebetalernes penger på noe som er ganske risikofylt og kompetansekrevende, sier seniorrådgiver Monica Larsen i LMI.