Gult farevarsel i Sør-Norge: Snøen vil bli liggende

<p>– Nå har det jo vært bart en stund, og vi vet av erfaring at når den første snøen kommer, så blir det en overgang. Skal du til fjells denne helga, så må du ha vinterdekk. Sommerdekk og snø betyr glatte veier, minner statsmeteorolog Bente Wahl om. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix</p>
– Nå har det jo vært bart en stund, og vi vet av erfaring at når den første snøen kommer, så blir det en overgang. Skal du til fjells denne helga, så må du ha vinterdekk. Sommerdekk og snø betyr glatte veier, minner statsmeteorolog Bente Wahl om. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En kaldfront treffer Norge mot slutten av uken. I tillegg er det ventet nedbør i form av snø.

Meteorologisk Institutt har derfor sendt ut gult farevarsel.

– Vi regner ikke med store mengder nedbør, men vi må nok regne med opptil ti centimeter snø utsatt steder. Ettersom det er meldt en kjølig værtype, så vil snøen bli liggende, sier statsmeteorolog Bente Wahl til Abc Nyheter.

– Sommerdekk og snø betyr glatte veier

Skal du til fjells førstkommende helg må du regne med snødekte veier. Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring
Skal du til fjells førstkommende helg må du regne med snødekte veier. Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

Grensen for å sende ut farevarsel er normalt høyere når vinteren allerede er i gang, men på denne tiden av året er terskelen lavere for å advare befolkningen.

– Nå har det jo vært bart en stund, og vi vet av erfaring at når den første snøen kommer, så blir det en overgang. Skal du til fjells denne helga, må du ha vinterdekk. Sommerdekk og snø betyr glatte veier, minner statsmeteorologen om.

Sjekk været der du bor

Kaldluftsfront treffer Norge

Det er først og fremst fjellet i Sør-Norge som vil få merke den nye værsituasjonen. En kaldluftsfront som kommer inn over Norge mot slutten av uka, sørger for værskiftet, men også i lavereliggende strøk vil det bli betydelig kaldere.

– Vi får nå en mye kaldere værtype enn vi hittil har hatt. Det kommer ikke dramatisk mye nedbør, og prognosene er fortsatt noe usikre, men nedbør i form av snø blir det. De første bygene vil komme inn mot Norge natt til fredag og pågå litt ut over dagen, sier Bente Wahl.

NVE varsler flom

Snøgrensen vil trolig ligge på mellom 800 og 1.000 meter. I de lavest liggende områdene vil nedbøren komme som sludd og regn.

I de kaldeste områdene i fjellet vil temperaturen falle til 6-7 minusgrader.

NVE har sendt ut et flomvarsel for Sør- og Østlandet tirsdag. Vannføringen i de store vassdragene ventes å ligge på gult farenivå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden