Tromsø-nei til amerikanske ubåter skaper hodebry for regjeringen

Tromsø kommunestyre mener at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) viser til en ikke-eksisterende avtale, og ønsker ikke å etablere en ny base for atomdrevne amerikanske ubåter utenfor byen.
Foto: Thomas Brun / NTB
Tromsø kommunestyre mener at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) viser til en ikke-eksisterende avtale, og ønsker ikke å etablere en ny base for atomdrevne amerikanske ubåter utenfor byen. Foto: Thomas Brun / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunestyret i Tromsø har sagt nei til å etablere base for amerikanske atomdrevne ubåter. Regjeringen mener det foreligger en avtale, noe kommunen benekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke viste forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i Forsvarets Forum til en avtale mellom den amerikanske marinen og Tromsø havn om å få etablere en base på Tønsnes, en sivil havn like utenfor sentrum, skriver Klassekampen.

Men ifølge kommunen finnes det ikke en slik avtale.

«Det foreligger per i dag heller ingen skriftlig avtale mellom Tromsø Havn KF og Forsvarets operative hovedkvarter om mottak av reaktordrevne ubåter som kan danne grunnlag for slike mottak», skriver kommunedirektør Mari Enoksen Hult i et brev til Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Avisa Nordlys har tidligere omtalt brevet.

Årsaken til at regjeringen ønsker å etablere basen, er at den tidligere marinebasen Olavsvern ble lagt ned for flere år siden og siden solgt til private aktører, der Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) er involvert. Han har derfor erklært seg inhabil i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor sa kommunestyret nei til en slik base, og varaordfører Malene B. Bråthen (Sp) sier at kommunestyret i slutten av måneden vil få en orientering om situasjonen, og at saken deretter – i løpet av et halvt år – kan tas opp på nytt i kommunestyret.

Det hører med til historien at Forsvaret har startet forhandlinger med dagens eier av Olavsvern om å leie eller kjøpe anlegget tilbake, siden det behøves til Nato-formål.

Rødt krever at forsvarsministeren rydder opp i alle avtaler og gir Stortinget en full oversikt.