FHI: Smitteøkning i flere fylker den siste uka

<p>Avdelingsdirektør Line Vold i FHI om smittesituasjonen.</p>
Avdelingsdirektør Line Vold i FHI om smittesituasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Smitten er fremdeles på et relativt lavt nivå i den norske befolkningen, men den har økt de siste ukene i flere fylker, ifølge Folkehelseinstiuttets ukerapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten peker FHI på at det den siste uka har vært store geografiske forskjeller i tallet på coronasmittede i Norge.

− De meldte tilfellene de siste par ukene kan primært knyttes til vedvarende smittespredning i Oslo kommune, og flere større og mindre utbrudd rundt om i landet som håndteres i de berørte kommunene, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI i en pressemelding.

– Utbruddene var knyttet til turisme, private arrangementer, serveringssteder, butikker, skoler, barnehager og ulike helsetjenester, sier hun videre.

Økning i seks fylker

De seks fylkene Agder, Rogaland, Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark, Innlandet og Oslo hadde en økning i tallet på smittetilfeller forrige uke. I andre fylker ble det meldt om færre tilfeller enn uken før, og i 263 av landets 356 kommuner ble det ikke meldt om smittetilfeller i forrige uke.

Også når det gjelder nye innleggelser i intensivavdeling på sykehus og dødsfall i forrige uke, var det en liten stigning sammenlignet med de siste ukene. Totalt ble det rapportert om tre nye innleggelser på intensivavdeling og fire coronarelaterte dødsfall.

– Disse tallene er fremdeles lave. Økningen kan være et resultat av økt smittespredning de siste fire ukene, men kan også være tilfeldig, spesielt ettersom det er observert en nedgang i antall innleggelser i sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 39, understreker Vold.

Innvandrere klart overrepresentert

Over 30 prosent av dem som så langt er blitt smittet av og innlagt på sykehus med coronaviruset, har fødeland utenfor Norge.

– I den første fasen av epidemien var forekomsten størst blant norskfødte, og da særlig skiturister. Men i den senere tid har forekomsten vært betydelig høyere blant folk med utenlandsk fødested. Over 30 prosent av de smittede har fødeland utenfor Norge. Denne gruppen er klart overrepresentert blant smittede og sykehusinnlagte, sa Vold ved Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse onsdag.

Hun understreket at det ble jobbet med målrettede tiltak mot innvandrermiljøer – først og fremst tilrettelegging av informasjon om coronasmitte og covid-19 og tillitsbygging.

– Denne innsatsen må styrkes ytterligere, og det jobbes med iverksette flere tiltak, sa Vold.

Smittetallet beregnet til 1,1

Reproduksjonstallet eller smittetallet i Norge etter 1. september og fram til midten av måneden blir beregnet til å være 1,1, ifølge ukerapporten.

I tillegg til smitteutbruddet i Oslo har Folkehelseinstituttet i uke 39 blitt informert om 15 utbrudd som har blitt fulgt opp av kommune- og spesialisthelsetjenesten i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Personvernpolicy