Byrådet i Oslo innfører munnbindpåbud når det er trangt på T-bane og trikk

<p>Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) orienterer pressen om coronasituasjonen i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB</p>
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) orienterer pressen om coronasituasjonen i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Oslo-byrådet innfører blant annet munnbindpåbud og flere andre coronatiltak. Samtidig dropper de foreløpig flere av Helsedirektoratets anbefalinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I dag innfører vi et påbud om bruk av munnbind på kollektivtransporten, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse mandag kveld.

Byrådet har fram til nå bare sterkt anbefalt folk å bruke munnbind på kollektivtransporten, men nå innføres et påbud når det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre.

– Det betyr i realiteten at alle må ha med seg munnbind om bord, sa Johansen.

Munnbindpåbudet gjelder fra tirsdag klokken 12.

Fakta om coronatiltakene i Oslo

Tiltak som ble innført i Oslo 21. september, som blir videreført:

* Begrensning på ti personer i private sammenkomster

* Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde en meters avstand

* Arbeidsgivere pålagt å legge til rette for hjemmekontor i tråd med den gjeldende coronaforskriften

Dette er de nye tiltakene som byrådet innførte 28. september:

* Påbud om munnbind i kollektivtransporten: Munnbindet skal brukes ved trengsel og når man ikke kan holde en meters avstand. Påbudet gjelder fra 29. september kl. 12.00. Fra tidligere gjelder også en oppfordring om å bruke munnbind dersom man er steder hvor man ikke klarer å holde en meters avstand.

* Forbud mot arrangementer med mer enn 50 deltakere uten faste sitteplasser: Grensen for antall deltakere på offentlige arrangementer senkes fra 200 til 50 personer. Den nye grensen gjelder kun innendørs arrangementer der det ikke er fast seteplassering. Forbudet gjelder fra 29. september kl. 12.00.

* Registrering av gjester på skjenkesteder: Alle skjenkesteder pålegges å ha et system for registrering for å gjøre smittesporingen mer effektiv. Opplysningene slettes etter 14 dager.

Det vil gjøres en ny vurdering av tiltakene etter 14 dager.

(Kilde: Oslo kommune)

Dropper flere av Helsedirektoratets anbefalinger

Samtidig innføres et forbud mot innendørs arrangementer med mer enn 50 deltakere uten faste sitteplasser. I tillegg pålegges alle skjenkesteder å ha et system for registrering av gjester for å gjøre smittesporingen mer effektiv.

Det vil gjøres en ny vurdering av tiltakene etter 14 dager.

Dermed følger ikke Johansen Helsedirektoratets anbefalinger om at Oslo bør forby private samlinger på mer enn fem personer innendørs, at det bør innføres stans i innslipp på utestedene klokken 22 og forbud mot arrangementer ved universiteter og videregående skoler som ikke er undervisningsrelatert.

I helgen truet helseminister Bent Høie (H) med å overstyre Oslo kommune dersom de ikke følger opp rådene fra Helsedirektoratet. På en pressekonferanse mandag ettermiddag gjentok Høie truslene.

– Vi har muligheten til å overstyre, men det er ikke noe vi ønsker, sa Høie.

– En smule uenige

På pressekonferansen viste Johansen til uenigheten med de nasjonale myndighetene.

– De siste dagene har jeg og Bent Høie vært en smule uenige om noen av tiltakene, sa Johansen.

– En konflikt mellom Oslo og staten vil svekke folks tillit til politikere, til myndighetene og til den videre håndteringen av coronaviruset, sa byrådslederen.

Møtes mandag kveld

Bent Høie skal mandag kveld i et digitalt møte med Oslo og 19 omkringliggende kommuner om tiltaksnivået.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) skal delta i møtet for Oslo. Han tror ikke Høie vil gå inn og overstyre Oslo-byrådet.

– Jeg håper han sier at han er fornøyd med at Oslo nå har fulgt en del av anbefalingene fra Helsedirektoratet, og at kommunen og nasjonale myndigheter vil følge situasjonen i Oslo veldig nøye sammen, sier Steen til NTB.

Personvernpolicy