Høie svært bekymret over smittesituasjonen i Oslo

Helseminister Bent Høie (H) er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak om ikke byrådet i Oslo følger rådene fra Helsedirektoratet. Arkivfoto: Jil Yngland / NTB
Helseminister Bent Høie (H) er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak om ikke byrådet i Oslo følger rådene fra Helsedirektoratet. Arkivfoto: Jil Yngland / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie er svært bekymret for smitten i Oslo. Han er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak om byrådet ikke følger opp Helsedirektoratets råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en epost til Aftenposten søndag skriver Høie at han forventer at byrådet i hovedstaden legger stor vekt på Helsedirektoratets faglige anbefaling, som ble sendt i et notat til dem fredag.

Direktoratet anbefaler en tiltakspakke for 14 dager, med blant annet forbud mot private samlinger på mer enn fem personer.

– Det å handle raskt er viktig. Jeg følger situasjonen i Oslo nøye og er forberedt på å kunne gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet i Oslo følger opp rådene fra direktoratet, skriver helseminister Høie (H) i eposten til avisa.

Ikke innstramming mandag

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til Dagbladet at de ikke har noen planer om å innføre nye tiltak mandag.

– Vi har ikke planer om å innføre nye tiltak i morgen. Nå innførte vi tiltak forrige mandag, og vi må først se om det virker.

Johansen forteller at byrådet ble orientert om de anbefalte tiltakene fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at smittetallene har gått noe ned, men vi er beredt til å innføre flere tiltak dersom det trengs. Men å gjøre det i morgen, midt i en høstferie … Vi kan trenge de tiltakene videre fremover, men vi må la dem vi innførte på mandag, få virke lenger framover i tid.

Johansen sier han deler bekymringen til helsemyndighetene, men at de nye tiltakene ser ut til å virke, og han mener derfor det er for tidlig med en ytterligere skjerping.

Helsedirektøren er bekymret

– Det er grunn til bekymring slik situasjonen er nå. Men jeg understreker at det er mulig å få kontroll, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet la fredag fram en tiltakspakke for 14 dager for å få ned smittetallene i hovedstaden, hvor samtlige 15 bydeler er røde.

Siste døgn er det registrert 37 nye koronasmittede i hovedstaden. Det er 15 færre enn tallet på nye smittede lørdag, viser oppdateringen fra Oslo kommune søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guldvog sier det nå er en risiko for at Oslo kan miste kontrollen.

– Det er en betydelig usikkerhet knyttet til smittesituasjonen i Oslo. Derfor mener vi at man heller bør respondere med tydelige tiltak tidlig, enn å vente og se hvordan det går. Det er en viss risiko for at vi kan miste kontrollen, og da er det mye mer krevende å få smittetallene ned, sier Guldvog.

Strengere tiltak

Etter det NTB kjenner til, vurderer byrådet tre tiltak som kan bli innført hvis smitten ikke går ned:

* Det kan bli innført forbud mot private samlinger på mer enn fem personer. Dette vil ikke gjelde for personer som er i samme husstand. I dag er det forbudt med private samlinger på flere enn ti personer i Oslo.

* Innslipp til utesteder kan bli stanset klokka 22.

* Det kan bli innført forbud mot arrangementer ved videregående skoler og universiteter som ikke er undervisningsrelaterte.