Advarer mot dårlig vær og vinterføre i høstferien

Dårlig vær med snø flere steder i Sør-Norge kan gjøre innledningen til årets høstferie vanskelig for bilistene. Illustrasjonsfoto
Dårlig vær med snø flere steder i Sør-Norge kan gjøre innledningen til årets høstferie vanskelig for bilistene. Illustrasjonsfoto Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Denne helgen starter årets høstferie, og fredag er en av de verste bulkedagene i trafikken på denne tiden av året. Været som er meldt, gjør det ikke bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De neste to ukene er det høstferie, og i store deler av Sør-Norge starter den til uka. Det merker forsikringsselskapene.

– I de to høstferieukene i fjor var det nær 20.000 bilskader for opp mot en halv milliard kroner. Vi frykter enda flere skader i år med flere biler på veiene fordi ingen reiser til utlandet lenger, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Det gjør det ikke bedre at meteorologene melder om et lavtrykk som nærmer seg fra sør, noe som vil gi en vindfull og våt start på høstferien i Sør-Norge fra lørdag. Utover den første høstferieuka fortsetter det med lavtrykk og skiftende vær i sør.

Flere steder i Sør-Norge kan det komme snø i helgen, og Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø i sørlige fjellstrøk, og de anbefaler å bytte til vinterdekk hvis man skal kjøre bil i Sør-Norge og i indre og nordlige strøk på Østlandet.

Sjekk været der du bor

– Mange bilister blir alltid overrasket av snø på veien, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist var på vinterlige veier. Generelt venter altfor mange altfor lenge med å skifte til vinterdekk, sier Brandeggen.

Tall fra Finans Norge viser at det i fjor ble meldt inn 11.294 trafikkskader den første uken i høstferien og 8.167 skademeldinger den andre. Erstatningsutbetalingene for disse skadene er beregnet til hele 454 millioner kroner.

Personvernpolicy