Bertheussen avviste skrifteksperters funn

Tegning av Laila Anita Bertheussen som forklarer seg i Oslo tingrett. I bakgrunnen f.v. sitter aktor Frederik Ranke, statsadvokat Marit Formo, forsvarer John Christian Elden, medforsvarer Bernt Heiberg og bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs. Tegning: Egil Nyhus / NTB
Tegning av Laila Anita Bertheussen som forklarer seg i Oslo tingrett. I bakgrunnen f.v. sitter aktor Frederik Ranke, statsadvokat Marit Formo, forsvarer John Christian Elden, medforsvarer Bernt Heiberg og bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs. Tegning: Egil Nyhus / NTB Foto: Egil Nyhus / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

To skriftgranskere som undersøkte et trusselbrev som ble lagt i postkassa til Bertheussen og Wara mener det er sannsynlig at den tiltalte selv står bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skriftanalysen er helt absurd. Jeg har ikke skrevet disse tingene, og hvordan det føles å høre disse tingene har jeg ikke ord for akkurat nå, utbrøt Laila Anita Bertheussen da hun ble bedt om å kommentere analysene i retten fredag morgen.

Aktor Frederik Ranke spurte ut Bertheussen om trusselbrevet som ble funnet i samboerparets postkasse om morgenen lørdag 2. mars i fjor. I brevet står det «Jævla rasister vi venter på dere du og den feige Frp hora turte ikke komme. Vi venter på dere».

Knytter Bertheussen til brev

To skriftgranskere som har undersøkt brevet og begge knytter Bertheussen til brevet. Den ene skriver at tilknytningen er sterk og den andre konkluderer med at sannsynligheten er mer enn 50 prosent for at det er 55-åringen som selv skrev brevet.

Funnet av brevet utløste en full utrykning fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og det ble under brevet i postkassa også funnet et hvitt pulver av tabletter og natron som måtte undersøkes før Wara og Bertheussen fikk bevege seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidslinje i Bertheussen-saken:

* Natt til 6. desember 2018 tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasisit» på huset og bilen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 26. desember anmeldte Waras samboer Laila Anita Bertheussen teateret Black Box i Oslo for å ha filmet parets hus. Anmeldelsen ble siden henlagt, og Bertheussen klaget henleggelsen inn for Statsadvokaten og fikk medhold.

* Senere ble den igjen henlagt, og i mars 2019 sendte Bertheussens advokat inn en ny klage. Også Black Box sendte inn klage på politiets opptreden og påtalemyndigheten under arbeidet med etterforskningen. Med klagen fulgte også et erstatningskrav.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til Wara og Bertheussens hus etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

* Torsdag 14. mars ble Bertheussen, siktet for å ha tent på bilen 10. mars. Hun var da ikke siktet for de tidligere hendelsene, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det er «naturlig å se disse i sammenheng».

* Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for. Samme dag gikk Wara av som justisminister.

* Bertheussen erkjenner ikke straffskyld, og hennes forsvarer John Christian Elden har sagt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

* 3. juni fikk PST et brev med innhold som skal være til fordel for Bertheussen, ifølge Dagbladet. Pakken ble først sendt til Elden, som siden overleverte den til PST. Konvolutten er poststemplet 28. april 2019, og sendt fra Norge. På dette tidspunktet skal både Bertheussen og Wara ha oppholdt seg i USA.

* 25. juni valgte Riksadvokaten å avvise Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises Black Box' klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

* 23. september bekrefter PST at innstillingen om påtalespørsmålet er oversendt til Det nasjonale statsadvokatembetet. Ifølge flere medier har PST innstilt på å tiltale Bertheussen.

* 30. oktober opplyser Det nasjonale statsadvokatembetet at de har sendt saken tilbake til PST for nye undersøkelser.

* 17. desember oversendte Det nasjonale statsadvokatembetet forslag om påtaleavgjørelse til Riksadvokaten. Det er Riksadvokaten som tar endelig stilling til påtalespørsmålet.

Vil legge fram resepter

Tiltalte benektet at hun har hatt noe som helst befatning med brevet, at det ble lagt i postkassen, samt pulveret.

I retten opplyste hun at hun av redsel for lekkasjer hos PST har hatt problemer med å gi fra seg helsemateriale, men at hun nå har bedt legen sin om å legge fram resepter ti år tilbake i tid.

– Håper at det ikke lekker, sa hun.

Ifølge Bertheussen har hun ikke fått skrevet ut tablettene som det hvite pulveret besto av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviste tidshull

Bertheussen måtte fredag svare på spørsmål om hvorfor hun tilsynelatende brukte veldig lang tid på å kjøre den 5,4 kilometer lange strekningen fra Smestad gjenbruksstasjon om kvelden den 11. februar i fjor. Da hun kom hjem, hang et slep på 7 meter og med tre flasker fast bak på bilen. I to av flaskene var det bensin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilder fra politiets bevisoppgave i Bertheussen-saken som viser hvordan hun om kvelden 11. februar 2019 kom hjem med et langt slep med bensinflasker hengende bak bilen. Påtalemyndigheten mener hun selv festet dette på bilen og har tiltalt henne for angrep på demokratiet ettersom bilen tilhører tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Politiet/ Pst / NTB
Bilder fra politiets bevisoppgave i Bertheussen-saken som viser hvordan hun om kvelden 11. februar 2019 kom hjem med et langt slep med bensinflasker hengende bak bilen. Påtalemyndigheten mener hun selv festet dette på bilen og har tiltalt henne for angrep på demokratiet ettersom bilen tilhører tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Politiet/ Pst / NTB

En vesentlig del av aktoratets argumentasjon i saken hviler på hvilke registreringer som er funnet i helseappen i Bertheussens Iphone. Den har målt bevegelse eller skritt fra eieren på tidspunkter hvor bilen kan eller må ha vært i bevegelse og Bertheussen satt bak rattet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I retten fredag forklarte Bertheussen de tilsynelatende litt underlige mønstrene i bevegelsene med sine helseplager. Den 55 år gamle kvinnen er sterkt preget av revmatiske plager og har de siste dagene måttet bruke krykke i retten.

– Jeg kan jo ikke sitte. Så veldig ofte når jeg kjører, så står jeg, og da dunker jeg i gulvet med beinet, sa Bertheussen som forklaring på de litt uforklarlige registreringene i telefonappen.