Kong Harald innlagt på sykehus

<p>Kong Harald er innlagt på sykehus og må droppe statsråd fredag.</p>
Kong Harald er innlagt på sykehus og må droppe statsråd fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kong Harald ble fredag innlagt på Rikshospitalet på grunn av tung pust, opplyser Slottet. Han er til utredning, og covid-19 er allerede utelukket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Slottet på sine nettsider fredag formiddag, etter at kong Harald tidligere fredag ble innlagt på Rikshospitalet.

Kongen, som ble 83 år i februar, ble sykmeldt i forbindelse med innleggelsen, og programmet for kongehuset ble raskt reorganisert.

Fredag formiddag kom beskjeden om årsaken til innleggelsen.

– Kongen ble i dag tidlig innlagt på Rikshospitalet. Årsaken var tung pust. Kongen er nå til utredning. Covid-19 er allerede utelukket, opplyser Slottet.

Les også: Kong Harald talte til folket: – Uvissheten gjør oss sårbare. Alvoret gjør oss engstelige

(Saken fortsetter under bildet)

Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet og er sykmeldt, opplyste Slottet fredag morgen. Dronning Sonja kjører ute fra sykehuset. Foto: Vidar Ruud / NTB
Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet og er sykmeldt, opplyste Slottet fredag morgen. Dronning Sonja kjører ute fra sykehuset. Foto: Vidar Ruud / NTB

Sonja på besøk

Kong Harald og dronning Sonja skulle egentlig være til stede på Maihaugen i Lillehammer klokken 16 fredag ettermiddag, under markeringen av at Tuengen allé 1b, som er dronningens barndomshjem, står ferdigstilt.

Ifølge Slottets nettside vil arrangementet gå etter planen, med dronningen til stede. Før det oppdraget har dronningen trolig vært på besøk hos kongen, hun kjørte selv fra sykehuset i 10.45-tiden fredag i bil.

Kongens faste lege holder til på Rikshospitalet, og det var også der han var innlagt sist han var sykmeldt, i januar. Han ble innlagt onsdag 8. januar etter å ha opplevd svimmelhet. Det ble ikke funnet alvorlig sykdom, men han ble sykmeldt i to uker.

Torsdag ettermiddag var kongen til stede på markeringen av sesongslutten for kongeskipet i Oslo, sammen med dronningen og kronprinsen. Tidligere i måneden har han hatt besøk på Slottet av barn fra Blå Kors Barnas Stasjon for å snakke om hvordan de har hatt det i koronatiden. Kongeparet var også gjester da barnebarnet prins Sverre Magnus ble konfirmert i Asker kirke lørdag 5. september.

Kong Harald ble fredag morgen innlagt på Rikshospitalet og er sykmeldt, opplyste Slottet fredag morgen.
Kong Harald ble fredag morgen innlagt på Rikshospitalet og er sykmeldt, opplyste Slottet fredag morgen.

Sykmeldt i januar

Kongens faste lege holder til på Rikshospitalet, og det var også der han var innlagt sist han var sykmeldt, i januar. Han ble innlagt onsdag 8. januar etter å ha opplevd svimmelhet. Det ble ikke funnet alvorlig sykdom, men han ble sykmeldt i to uker.

Torsdag ettermiddag var kongen til stede på markeringen av sesongslutten for kongeskipet i Oslo, sammen med dronningen og kronprinsen. Tidligere i måneden har han hatt besøk på Slottet av barn fra Blå Kors Barnas Stasjon for å snakke om hvordan de har hatt det i koronatiden. Kongeparet var også gjester da barnebarnet prins Sverre Magnus ble konfirmert i Asker kirke lørdag 5. september.

Arbeidsfordeling

I tillegg til sykmeldingen i januar har kong Harald vært sykmeldt én gang til det siste året, noen dager like før jul i fjor, på grunn av en virusinfeksjon. Da var det to år siden forrige sykmelding for kongen.

Kronprins Haakon fungerer som regent og midlertidig statsoverhode når kongen er sykmeldt.

I et intervju med NTB gjort tidligere i september kommenterte kronprins Haakon, nå 47 år, hvordan arbeidsfordelingen i kongefamilien generelt har fungert i coronatiden. De fleste offisielle oppgavene faller på ham og kong Harald.

– Fram til nå synes jeg at vi har klart å jobbe ganske fint sammen. Jeg tenker litt som at det er et team, og at vi fordeler arbeidsoppgavene litt sånn fortløpende oss imellom for å få best mulig resultat. Det tenker jeg vi skal fortsette å gjøre i årene framover også, sa kronprins Haakon til NTB om arbeidsdynamikken i familien.

Personvernpolicy