Tybring-Gjedde fattet mistanke til Bertheussen

Ingvil Smines Tybring‐Gjedde og Statsadvokat Marit Formo før rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
Ingvil Smines Tybring‐Gjedde og Statsadvokat Marit Formo før rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av sin forklaring onsdag ga Ingvil Smines Tybring-Gjedde klart uttrykk for at den omtalte chattegruppen etter hvert fattet mistanke til Bertheussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvil Smines Tybring-Gjedde forklarte at hun hadde undret seg over at Laila Anita Bertheussen virket underlig rolig etter at det brant i familiens bil.

– Følelsen av at noe ikke stemte, steg. Hun virket uforstyrret. Kanskje gruppa var blitt lurt, men på det personlige plan. Vi tok henne med i gruppa som trøst, og så var det kanskje bare en lek, leste den tidligere statssekretæren og statsråden fra et forberedt manuskript.

– Dersom det er tiltalte som har gjort dette, føler du deg dolket i ryggen? ville politiadvokat Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vite etter at hun var ferdig med sin frie forklaring.

– Ja, det tenker jeg goes without saying, svarte hun.

Bekymringsmelding

Tybring-Gjedde ga også uttrykk for at tiltalte virket mer opptatt av sikkerhetstiltakene rundt huset enn truslene og hærverket, og at hun mente det var overvåking. Hun beskrev også Bertheussens opptatthet av teaterstykket «Ways of Seeing» som mer og mer intens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mente at mistanken måtte komme statsministeren for øret. Vi skulle ikke avgjøre det. Rita Karlsen (daglig leder i Human Rights Service (red.anm.)) foreslo at jeg skulle bringe dette videre som en bekymringsmelding til statsministeren, sa hun.

Meldingen ble sendt via en departementsråd få dager før Bertheussen ble pågrepet.

Uenighet om bilder

Tybring-Gjedde nevnte spesielt bildene av hærverket mot huset og bilen til tiltalte og hennes samboer Tor Mikkel Wara i desember 2018. Hun sa at hun tenkte at Bertheussen red to hester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det var rart at hun ber meg videresende bilder som hun allerede hadde sendt til Karlsen. Men jeg slo det fra meg og tenkte at hun kanskje bare var litt varm i toppen, sa hun.

Tiltalte, som følger saken fra et annet rom når hun ikke selv skal forklare seg, ba retten om å få kommentere utsagnet om bildene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bertheussen forklarte at hun ikke kunne ha sendt dem til Karlsen fordi hennes første kontakt med henne var 18. desember, mens hærverket skjedde 6. desember

– Jeg har ikke sendt noe til henne før det. Jeg har sjekket logger. Det er bare én måte det bildet kan ha kommet til henne på, og det er ikke via meg, sa tiltalte og forlot rettssalen igjen.

Angrep mediene

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) vitnet også onsdag. Han gikk først til angrep på mediene.

– Pressen har ingen interesse av å verne meg som offer. Jeg vil derfor heller ikke i dag konkretisere noe av det jeg er blitt utsatt for, sa ektemannen til Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

I sin frie forklaring valgte politikeren først å angripe mediekommentatorenes dekning som han omtalte som «et jammer i et ekkokammer».

– Jeg ønsker egentlig ikke å være en del av denne saken. Jeg ønsker et mindre mediepress på meg, og politikere for den saks skyld. Jeg skulle aller helst ønske å ikke være her. Jeg har ikke gjort noe galt, sa han i retten.