FHI ikke imot et påbud om munnbind

Byrådsleder Raymond Johansen har sagt at anbefalingen om å bruke munnbind ved trengsel i Oslo, kan endres til påbud dersom situasjonen forverrer seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen har sagt at anbefalingen om å bruke munnbind ved trengsel i Oslo, kan endres til påbud dersom situasjonen forverrer seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB scanpix

Folkehelseinstituttet (FHI) støtter Oslo kommunes brede anbefaling om munnbind, men mener det å holde avstand fortsatt er det viktigste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– FHI er heller ikke prinsipielt imot et påbud om munnbind, opplyser overlege Preben Aavitsland til Dagbladet.

Mandag anbefalte Oslo kommune folk å bruke munnbind i alle situasjoner hvor man ikke klarer å holde én meter avstand. Anbefalingen kan omfatte et ubegrenset antall steder, som dagligvarebutikker, serveringssteder og arbeidsplasser.

– Vi trekker fram kollektivtrafikken som et sted, men det kan også være på kjøpesentre, Ikea og andre steder hvor det er veldig mange folk og veldig mye trengsel, sier byrådsleder Raymond Johansen til Dagbladet.

Folkehelseinstituttet støtter anbefalingen. FHI-overlege Preben Aavitsland forteller til Dagbladet at de bistår Oslo kommune i håndteringen av smittespredningen.

Folkehelseinstituttet mener imidlertid at å holde avstand fortsatt er viktigere enn å bruke munnbind. De anslår at én meters avstand reduserer smitterisikoen med 80 prosent, mens munnbindbruk reduserer smitterisikoen med 40 prosent.

Personvernpolicy