Fare for store nedbørsmengder, høye bølger og flom

Uvær ved moloen i Bodø sentrum. Arkivfoto: Torstein Rasmussen / NTB
Uvær ved moloen i Bodø sentrum. Arkivfoto: Torstein Rasmussen / NTB Foto: Torstein Rasmussen / NTB

Nord-Norge må være forberedt på store nedbørsmengder og kraftige vindkast det neste døgnet.

Fra mandag morgen er det ventet utfordrende værforhold i Nordland og Troms og Finnmark, ifølge Meteorologisk institutt. Kraftig vind og rekordmye nedbør i vente har ført til oransje farevarsel, det nest høyeste på fareskalaen, både når det gjelder fare for flom, farlige vindkast og jordras.

– Det er et hav av farevarsler. Det er mange værfenomener å holde styr på det neste døgnet, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til Dagbladet.

– 100 millimeter

Pernille Borander, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, sier at det blir store nedbørsmengder det neste døgnet.

– Det vil pøse på med nedbør. Sørlige deler av Troms ligger mer utsatt. Troms vil få det jevnt vått. Totalt sett kan det være snakk om et sted mellom 60–100 millimeter på 24 timer, sier Borander til Nordlys.

NVE advarer mot at regnet kan øke flomfaren.

– Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er allerede svært høye. Det ventes stedvis regn opp mot 60–100 millimeter per døgn, noe som vil øke faren for jord- og flomskred i varselområdet, skriver NVE.

12 meter høye bølger

Det er bratte skråninger, bekker og elveløp med stor vannføring som er spesielt utsatt. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, går det fram av varselet.

Farevarselet er utstedt for store deler av Nordland og for Troms og Finnmark og gjelder i første omgang fram til tirsdag morgen.

Det er ventet kraftig vindkast langs kysten.

– Det er veldig høye bølger på kysten av Nord-Norge. Det er 10 meter høye bølger nord i Nordland, og opp mot 12 meter høye bølger i Lofoten, sier statsmeteorolog Sarchosidis til Dagbladet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden