Wara raste over lekkasjer fra PST i retten: – Skammelig

<p>Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara forklarte seg i Oslo tingrett torsdag. Tiltalte Laila Anita Bertheussen fulgte med bare noen meter fra sin samboer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB</p>
Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara forklarte seg i Oslo tingrett torsdag. Tiltalte Laila Anita Bertheussen fulgte med bare noen meter fra sin samboer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I et hissig utbrudd i retten betegnet tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) det han mener var lekkasjer fra PST, som skammelige og ynkelige.

Den svært kraftige responsen fra Wara kom da han ble spurt ut av sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs.

Hun ville vite hvordan den erfarne kommunikasjonsrådgiveren opplevde at informasjon fra etterforskningen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde mot samboeren Laila Bertheussen, havnet i mediene.

Wara var ikke i tvil om at de lekkede opplysningene stammet fra PST, ettersom det var informasjon som bare de visste om. Dette var gale helseopplysninger fra et avhør og informasjon om noen 30 år gamle dommer Bertheussen hadde fått på 1980-tallet.

– Jeg vet ikke om dette er karakterbrist eller ukultur, men det er skammelig og det bidrar til å skape et bilde av henne som hun ikke kan forsvare seg mot, sa Wara.

– Hvordan har du det, Laila?

Tiltalte Bertheussen fulgte med bare noen meter unna da Wara forklarte seg i Oslo tingrett torsdag.

Tor Mikkel Wara i samtale med sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs i Oslo tingrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Tor Mikkel Wara i samtale med sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs i Oslo tingrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ifølge Wara fant den siste hendelsen, brannen i familiens bil i mars i fjor, sted mens han selv var på guttetur i Liverpool for å se en kamp med byens fotballag. Turen hadde han fått i presang fra sin samboer.

– Min reaksjon var først: – Hvordan har du det, Laila?, sa han til aktor, statsadvokat Frederik Ranke.

Wara spurte henne flere ganger om han skulle komme hjem, men tiltalte ville at han skulle bli for å se kampen som var dagen etter.

– Hun svarte at hun hadde det bra, og at jeg ikke skulle stresse, sa han.

Skarp og tydelig

Det var tidvis ganske høy temperatur i sal 250 under aktors utspørring. Wara, som er fornærmet i saken, svarte skarpt og tydelig på alle spørsmål han fikk. Han kom også med kritikk, blant annet knyttet til et av avhørene han var i.

– Jeg synes at avhøreren var utidig. Det var en stor psykisk belastning for henne. Hva vi snakker om i en krisesituasjon, må vi få holde for oss selv. Jeg synes det å ha innsyn i private samtaler etter hendelsene, er utidig, sa han.

Wara betegnet familiens hus som en bunkers for tiltalte. Han sa at noe av behandlingen samboeren har fått, har gjort henne verre og nedstemt.

– Huset er blitt en bunkers som hun ikke kommer seg ut av. Det som gjør at hun er innestengt, er sykdommen. Hun må være i det huset som noen kommer og kikker inn i. Det skulle være hennes trygge sone.

Da han ble spurt om hærverket mot boligen i desember 2018, sa han at han tenkte at det var amatørmessig gjort og kanskje utført av noen som var fulle og soset rundt.

– Hakekorset var feil tegnet og de forsøkte å tenne på en dieselbil, sa Wara og la til at han ikke tror dette ville ha funnet sted om han ikke var justisministeren.

Han gjentok også flere ganger at han ikke uttaler seg om sannsynlighet og spekulasjoner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden