Tor Mikkel Wara skal vitne mot sin egen samboer

Tor Mikkel Wara og bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Tor Mikkel Wara og bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara skal torsdag vitne som offer i straffesaken mot sin egen samboer, Laila Anita Bertheussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom Wara var sittende justisminister på tiden da de mange hendelsene mot boligen på Røa skjedde vinteren 2018 og 2019, samt at også politikerparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen Christian Tybring-Gjedde ble utsatt, er det tatt ut tiltale etter den lite brukte paragrafen om påvirkning av demokratiet i straffeloven.

Ettersom det nå er Waras egen samboer gjennom 26 år som sitter tiltalt, kunne den tidligere justisministeren ha avstått fra å vitne under straffesaken i Oslo tingrett. Det vil Wara derimot ikke. Inne i rettssal 250 har Wara helt siden rettssaken startet sittet like bak sin tiltalte samboer og oppmuntret henne med blikk og smil så fort hun har snudd seg rundt og sett på ham.

Bidra til å renvaske

Ifølge bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs er ikke hun kjent med at Wara på noe tidspunkt har vurdert å ikke vitne mot Bertheussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laila Bertheussen selv har stor tiltro til samboerens forklaring torsdag, sier hennes forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

– Vi har ikke forstått at det skal være noe motsetningsforhold mellom de to. Hun håper hans forklaring kan bidra til å renvaske henne, i alle fall på de punktene som han positivt kan vite noe om, sier Elden.

Nekter skyld

Wara var selv til stede i boligen da noen av de beskrevne hendelsene i tiltalen skal ha skjedd. Ved et annet tilfelle befant seg i regjeringskonferanse og ble varslet om det som skjedde på hjemmebane.

Bertheussen nekter skyld etter hele tiltalen på til sammen 15 punkter, Hun mener PST har etterforsket saken feil og at den eller de virkelige gjerningspersonene har gått fri.