Stortingsflertall for mer feriepenger til Heimevernets innsatsstyrker

I august utbetalte staten 21 millioner kroner i feriepenger til 3.900 HV-soldater, som i snitt fikk utbetalt 5.385 kroner i feriepenger hver. På bildet er Heimevernets innsatsstyrke «Bjørn Wes» tilhørende HV-09.
I august utbetalte staten 21 millioner kroner i feriepenger til 3.900 HV-soldater, som i snitt fikk utbetalt 5.385 kroner i feriepenger hver. På bildet er Heimevernets innsatsstyrke «Bjørn Wes» tilhørende HV-09. Foto: Forsvaret
Artikkelen fortsetter under annonsen

En samlet stortingsopposisjon mener at Heimevernets innsatsstyrker skal få utbetalt manglende feriepenger selv om kravene er foreldet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjer etter at Fremskrittspartiet (Frp) har snudd i saken, skriver Forsvarets Forum. Også Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt mener at soldatene skal få utbetalt feriepenger for alle årene de har tjenestegjort.

– Det ser ikke bra ut etter at staten har tapt i alle rettsinstanser å vise til at krav før 2016 er foreldet, sier Frps forsvarspolitiske talsperson Morten Wold til Forsvarets Forum.

Sakens bakgrunn er at regjeringen har utbetalt feriepenger til personell i Heimevernets innsatsstyrker for tre år tilbake i tid. Det skjedde etter at heimevernssoldat Lars Bugge Aarset fikk medhold i sitt krav på feriepenger.

Foreldet

Årsaken til at ikke ytterligere krav er utbetalt, er at pengekrav foreldes etter tre år.

– Forsvarsdepartementet må som staten for øvrig følge foreldelsesloven. Vi skal ivareta fellesskapets midler og behandle alle likt. Det er grunnen til at Forsvaret har utbetalt feriepenger tre år tilbake i tid, i samsvar med den alminnelige foreldelsesfristen, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en pressemelding i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsministeren fremhevet at det er iverksatt en rettslig prosess om hvor langt tilbake i tid Heimevernets personell har krav på feriepenger. Rettsprosessen vil avgjøre om regjeringen vil gjøre ytterligere utbetalinger på eget initiativ.

Millionbeløp

I august utbetalte staten 21 millioner kroner i feriepenger til 3.900 HV-soldater, som i snitt fikk utbetalt 5.385 kroner i feriepenger hver.

Ifølge Forsvarsdepartementet vil det koste ytterligere rundt 90 millioner kroner å utbetale feriepengekravene som er foreldet.

– Vi vil at det skal være en utbetaling for alle år det gjelder, også hvis summen er større enn det departementet viser til, sier Wold i Frp til Forsvarets Forum.