Kommuneoverlege etterlyser nasjonale føringer for koronatesting

Kommuneoverlegen i Haugesund ber om nasjonale føringer for hastebehandling av koronaprøver etter smitteutbrudd. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB
Kommuneoverlegen i Haugesund ber om nasjonale føringer for hastebehandling av koronaprøver etter smitteutbrudd. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommuneoverlegen i Haugesund ber om nasjonale føringer for hastebehandling av koronaprøver etter smitteutbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kommunen opplevde lokale utbrudd i juli og august, hastet det å få svar. Prøvene fra utbrudd ble derimot ikke prioritert, skriver Aftenposten.

– Det kunne ta tre–fire dager før vi fikk vite hvem som hadde testet positivt. I mellomtiden kan du ikke sette deres nærkontakter i karantene. I praksis kan det gi en situasjon hvor personer uvitende går rundt og er smitteførende, sier kommuneoverlege Jostein Helgeland i Haugesund til avisen.

Helgeland mener prøver som er viktige å få svar på under et utbrudd, bør kunne hastebehandles, og etterlyser nå nye nasjonale føringer.

– Det er ikke noe system for å bli prioritert i køen. Jeg opplever at uansett hvor viktig enkelte prøver er for oss, har vi ikke kunnet fremskynde dem, sier han.

I Haugesund må koronaprøvene sendes til de store universitetssykehusene. Årsaken er at testmaskinen ved sykehuset i Haugesund i utgangspunktet kun har kapasitet til å teste egne ansatte.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Aftenposten at kapasiteten i kommunene har økt mye de siste ukene, men at «mange kommuner har fortsatt noe å gå på».