Halvering av hjerteinnleggelser under pandemien

Når koronapandemien slo inn over landet fryktet man at pasienter og syke ville holde seg borte fra sykehus i frykt for smitte. Slik har det ikke gått, vi er blitt friskere, viser en studie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Når koronapandemien slo inn over landet fryktet man at pasienter og syke ville holde seg borte fra sykehus i frykt for smitte. Slik har det ikke gått, vi er blitt friskere, viser en studie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltakene under pandemien gjorde at antallet hjerteinnleggelser ved Akershus universitetssykehus (Ahus) nesten ble halvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en norsk studie nylig publisert i det anerkjente hjertetidsskriftet Circulation.

– Vi ser er at dødeligheten i Norge har gått ned sammenlignet med vanlige år, sier medforfatter Henrik Schirmer, professor i kardiologi ved hjerteavdelingen ved Ahus til Dagens Medisin.

Når koronapandemien slo inn over landet fryktet man at pasienter og syke ville holde seg borte fra sykehus i frykt for smitte. Det er ikke tilfelle, viser tallene.

– Vi ser også mindre lungebetennelser, hjerneslag og andre innleggelser under pandemi-tiltakene. Den nærliggende sammenhengen er ikke frykt for å komme på sykehuset, men at influensa nesten er borte, sier Schirmer til avisen.

Grunnen til det er ifølge Schirmer at tiltakene som ble innført, virket.

– Vi kan ikke vise direkte årsakssammenheng. Men tiltakene, som å vaske hender, hoste i albuehulen, og holde avstand resulterte i at influensa nesten forsvant. Dermed er det mindre betennelse. Og vi vet at betennelsesreaksjoner i kroppen gir en økt risiko for infarkt.

– Vi har tidligere er tenkt at det er sammenheng mellom håndvask, altså hygiene og sykdom, men hadde ikke drømt om disse tallene, sier han.