Hurtigruten vil finne løsninger for «Tom Cruise-skipet»

Hurtigruteskipet MS Fridtjof Nansen, som ligger til kai ved tettstedet Hellesylt i Stranda kommune, benyttes som hotell i forbindelse med innspillingen av den neste «MIssion: Impossible»-filmen.
Hurtigruteskipet MS Fridtjof Nansen, som ligger til kai ved tettstedet Hellesylt i Stranda kommune, benyttes som hotell i forbindelse med innspillingen av den neste «MIssion: Impossible»-filmen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Hurtigruten sier de vil finne løsninger etter at næringsminister Iselin Nybø (V) mandag ba dem endre det hun beskriver som en lovstridig praksis.

Det opplyser Anne Marit Bjørnflaten, direktør for myndighetskontakt i rederiet, til FriFagbevegelse.

Saken gjelder hurtigruteskipet Fridtjof Nansen som den siste tiden har blitt brukt som hotellskip for «Mission: Impossible»-innspillingen. Stridens kjerne er om bruken av skipet som hotell er i strid med loven eller ikke.

– Vi har sagt til Hurtigruten at vår forståelse av loven er at dette kan de ikke gjøre i dag, sa næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB etter et møte med Hurtigruten mandag.

I dialog

Hurtigruten har hele tiden hevdet at de er innenfor regelverket. Det gjør de fremdeles, men sier at de nå ønsker å finne løsninger.

– Når statsråd Iselin Nybøs uttaler seg så tydelig, ønsker vi å være konstruktive og finne løsninger. Derfor venter vi ikke til forskriften er på plass, men jobber nå med alternativer for å løse situasjonen. Dette er vi også i dialog med departementet, våre tillitsvalgte og oppdragsgiver om, sier Bjørnflaten.

Fornøyd næringsminister

Næringsminister Nybø er fornøyd med at Hurtigruten vil finne løsninger.

– Jeg er glad for at Hurtigruten har tatt signalene på alvor og at de nå retter seg etter dette. Jeg forventer at løsningen Hurtigruten lander på, er i tråd med regelverket, skriver hun i en epost til NTB onsdag.

– Jeg har hele tiden vært krystallklar på at det har vært i strid med regelverket for NIS-skip å drive hotellvirksomhet i norske havner. Vi jobber nå med å endre forskriften for å unngå at dette skjer igjen, utdyper hun.

NIS er en forkortelse for Norsk internasjonalt skipsregister. Formålet med den såkalte NIS-loven er å gi bedre konkurransebetingelser for norske skip i utenriksfart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden