Hjelpeorganisasjoner krever at Norge henter Moria-barn

Flere branner rammet Moria-leiren på Lesvos natt til onsdag.
Flere branner rammet Moria-leiren på Lesvos natt til onsdag. Foto: Panagiotis Balaskas / AP

Redd Barna og SOS-barnebyer krever at Norge tar sin del av ansvaret og henter barn fra Moria-leiren i Hellas som sto i brann natt til onsdag.

Generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna er svært bekymret for barna etter nyheten om brannen i asylleiren Moria på den greske øya Lesvos.

– Nå har barna og deres familier mer akutt behov enn noen gang for et trygt sted å være. Alle land må trå til. Norge kan ikke vente lenger med å ta sin del av ansvaret og hente noen av barna til Norge, sier hun.

Flere hjelpeorganisasjoner har lenge tatt til orde for at Norge må hente barn fra Moria på grunn av de dårlige forholdene. Natt til onsdag brøt det ut kraftige branner i asylleiren. Folk ble evakuert fra leiren, som i helgen ble satt i koronakarantene.

– Vi appellerer til regjeringen om å respondere på denne nødssituasjonen raskt og redde barna de har gitt løfte om at skal få komme i trygghet i Norge, sier generalsekretær Sissel Aarak i SOS-barnebyer.

Aarak oppfordrer regjeringen til å sørge for at greske myndigheter får den hjelpen de trenger til å møte behovene til tusenvis av barn, ungdom og voksne.

– Nå må Norge vise sitt humanitære hjerte, sier Aarak.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) henvender seg til statsminister Erna Solberg (H) og oppfordrer til handling.

– Katastrofen er total. Moria brenner, ingen har oversikt, flere er koronasyke. Og hvor de er, vet ingen. Det meldes om at sikkerhetsstyrkene hindrer flyktninger i å komme seg ut og inn til byene. Er det på tide å løfte en finger, Erna Solberg? ⁦skriver Andersen på Twitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden