Miljødirektoratet kritisk mot regjeringens planer om ny oljeleting i Barentshavet

Miljødirektoratet er kritisk til den samfunnsøkonomiske nytten av videre oljeutvinning i Barentshavet. Bildet er fra Goliat-feltet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Miljødirektoratet er kritisk til den samfunnsøkonomiske nytten av videre oljeutvinning i Barentshavet. Bildet er fra Goliat-feltet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en høringsuttalelse advarer Miljødirektoratet om at nye olje- og gassfelt i Barentshavet kan bli lønnsomme for oljeselskapene, men ikke for samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødirektoratet retter kraftig kritikk mot regjeringens utlysning av nye leteområder til oljeindustrien i 25. konsesjonsrunde, skriver Klassekampen.

Direktoratet mener at regjeringen ikke har tatt hensyn til klimarisikoen og heller ikke har utredet de samfunnsøkonomiske konsekvensene ved nye letefelt.

De høye lete- og driftskostnadene i Barentshavet, samt muligheten for at etterspørselen etter olje og gass går ned på grunn av klimapolitikken, gjør at direktoratet advarer om at den «totale samfunnsøkonomiske lønnsomheten» kan «tippes i negativ retning».

– Derfor undres vi over at et så viktig tema ikke er belyst i denne utlysningen, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet til avisen.