Klart for prinse-konfirmasjon: – Et nytt kapittel i hans liv

Snart konfirmant: Prins Sverre Magnus fotografert i sommerferien i år på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Snart konfirmant: Prins Sverre Magnus fotografert i sommerferien i år på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plutselig er prins Sverre Magnus blitt stor og skal konfirmeres. Kongefamilien ser fram til den store dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det blir veldig hyggelig, sier dronning Sonja til NTB om prins Sverre Magnus' nært forestående konfirmasjon.

Lørdag skal 14-åringen «tre inn i de voksnes rekker» og bli konfirmert under en gudstjeneste i Asker kirke. Spoler man tilbake i tid, var det nettopp dronning Sonja som bar Sverre Magnus til dåpen, den gang han var en bitte liten gutt.

– Besteforeldre forundres jo alltid over det, når barna vokser og blir så store. Så det er jo et nytt kapittel i hans liv, sier dronningen.

Gudstjenesten starter klokka 16 lørdag ettermiddag og blir sendt direkte av NRK. På grunn av smittevern er det et tak på 200 personer i Asker kirke, og prinsen har 16 gjester til stede i kirken.

Etter konfirmasjonen skal kongefamilien markere den store dagen med en privat middag på Skaugum. På grunn av korona blir det kun en mindre feiring med maks 20 gjester, opplyser Slottet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glad i å sykle

Prins Sverre Magnus ble født 3. desember 2005 på Rikshospitalet i Oslo og er den tredje i arverekken til tronen her i kongeriket, etter sin far og sin søster.

Siden 2014 har han gått på Montessoriskolen i Oslo, mens han tidligere har gått i barnehage i Asker og i på Jansløkka skole.

Prinsen er glad i å stå på ski, i første rekke alpint. I tillegg liker han sykkel, spesielt BMX og cross, opplyser slottet i prinsens biografi. I 2017 brakk Sverre Magnus faktisk ankelen i en sykkelulykke og måtte gå med gips og krykker i en stund etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsen er også glad i vannsport, og kanskje spesielt surfing – en interesse han deler både med faren og resten av kronprinsfamilien.

Spillopper

Opp gjennom årene har prins Sverre Magnus vært med på en rekke offisielle aktiviteter sammen med resten av kronprinsfamilien og kongefamilien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fremstår ofte som en glad gutt med mye energi, og gjerne med et lurt smil på lager. Prinsen har også fått oppmerksomhet ved å drive ablegøyer og skøyerstreker.

I 2017 gjorde han en såkalt «dab» på slottsbalkongen under besteforeldrenes 80-årsfeiring, noe som fikk bred dekning både i norske og internasjonale medier. Dabbing er en dansebevegelse hvor man tar hodet ned i armkroken, samtidig som man strekker ut den andre armen.

Samme dag fant han også på andre sprell på slottsbalkongen, som å vise tegn med fingrene, noe som til slutt førte til at kusinen Leah Isadora Behn tilsynelatende ba ham om å slutte å tulle.

Gavedryss

I fjor høst konfirmerte prinsesse Ingrid Alexandra seg. Tronarvingen fikk en bunad fra Øst-Telemark i gave fra kongeparet. Av regjeringen fikk hun et naturreservat oppkalt etter seg – Prinsesseåsen naturreservat på Bygdøy, og av Stortinget fikk hun turutstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For øvrig fikk prinsessen skred- og toppturkurs av politiet, surfekurs av fylkesmennene, turkopp av Sametinget og naturopplevelser av Oslo kommune. Hun fikk også Norges lover, tre bøker med LOs historie, flere bibelutgaver og et par smykker.

I fjor kunngjorde regjeringen sin gave i forkant av konfirmasjonen, men denne gangen holder de kortene tettere til brystet:

– Regjeringen har kjøpt en konfirmasjonsgave til prinsen, men det er naturlig at prinsen selv er den første som får vite hva det er. Etter at han har fått den, vil vi offentliggjøre hva gaven er, sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor til NTB.