Russland protesterer etter utvisning

En mann i 50-årene er spionasjesiktet etter flere møter med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser. Mannen skal fått penger for å gi informasjon. Foto: Stein Morch / NTB scanpix
En mann i 50-årene er spionasjesiktet etter flere møter med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser. Mannen skal fått penger for å gi informasjon. Foto: Stein Morch / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet har besluttet å utvise den russiske diplomaten som møtte en nordmann som nå er siktet for spionasje. Russland protesterer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har orientert Russlands ambassadør om at en medarbeider ved den russiske ambassaden er uønsket som diplomat og vil bli bedt om å forlate Norge. Det er fordi han har utført handlinger som ikke er forenlige med hans rolle og status som diplomat, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet i en pressemelding onsdag.

Utenriksdepartementet har ikke gått ut med navn eller identitet på diplomaten.

Møttes på restaurant

Utvisningen kommer etter at en norsk-indisk mann mandag ble varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha avslørt statshemmeligheter.

Den 50 år gamle mannen ble lørdag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på en restaurant i Oslo. Han var da i møte med den russiske diplomaten som nå er utvist fra Norge. PST har omtalt russeren som en etterretningsoffiser.

Den russiske ambassaden i Oslo opplyser at det er snakk om visehandelsrepresentanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diplomatisk immunitet

Russeren har diplomatisk immunitet, noe som innebærer at han ikke kan straffeforfølges i Norge, opplyste PST til NTB tirsdag. Russeren ble derfor ikke pågrepet da PST gikk til aksjon.

– Vi har nok kun fokus på nordmannen. Etterretningsoffiserer og diplomater har immunitet. PST kan ikke begjære noe her. Det blir nok UD, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST tirsdag.

Den russiske diplomaten skal ifølge PST ha møtt den nå spionsiktede nordmannen flere ganger.

Russisk protest

Den russiske ambassaden skriver i en oppdatering på Facebook at diplomaten ble «anholdt uten grunn».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diplomaten ble ransaket av PST, og at han ikke fikk mulighet til å kontakte ambassaden eller tilkalle ansatte fra konsulatavdelingen til stedet, opplyses det videre.

«Vi uttrykte protest til Norges Utenriksdepartement i forbindelse med krenkelsen av diplomatens status» skriver ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«I Russland skal man sikkert trekke sine konklusjoner», tilføyes det.

Fikk penger

Nordmannen nekter straffskyld i saken, men har i avhør innrømmet at han har fått penger for å gi informasjon.

Mannen jobbet i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas) og hadde gjennom jobben tilgang på hemmeligstemplet materiale. I fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett mandag går det fram at 50-åringen har overlevert informasjon til kontakten i bytte mot et «ikke ubetydelig kontantbeløp».

Den russiske ambassaden skriver at DNV GL har mangeårig erfaring med samarbeid med russiske selskaper og etater som er ansvarlige for olje- og gassproduksjon, skipsbygging, infrastrukturprosjekter og annet.

«Slik samvirkning har aldri vekket spørsmål hos den norske side», fastholder ambassaden.

DNV GL opplyser at siktede hovedsakelig jobbet med avansert materialteknologi. Han hadde ikke sikkerhetsklarering og har derfor ikke jobbet med forsvarsprosjekter.