Økokrim: Miljøkriminalitet må anmeldes og straffes

Leder for avdelingen for miljøkriminalitet i Økokrim Hans Tore Høviskeland vil ha straff framfor dialog. Han peker på at flere anmeldelser vil ha en disiplinerende effekt og lede til bedre sikkerhet på norsk sokkel. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Leder for avdelingen for miljøkriminalitet i Økokrim Hans Tore Høviskeland vil ha straff framfor dialog. Han peker på at flere anmeldelser vil ha en disiplinerende effekt og lede til bedre sikkerhet på norsk sokkel. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Petroleumstilsynets håndtering av ulovlige utslipp og miljøkriminalitet får kritikk av Økokrim, som kaller inn tilsynet for å svare på manglende anmeldelser.

Kun 11 av 3.528 utslipp de 15 siste årene er politianmeldt av Miljødirektoratet, viser tall Klassekampen har hentet inn. Ingen er anmeldt av Petroleumstilsynet, som forvarte praksisen med at tilsynet foretrekker dialog framfor straff.

– Petroleumstilsynet ønsker mer dialog enn straff. Der er jeg uenig. Jeg tror flere anmeldelser vil ha en disiplinerende effekt og lede til bedre sikkerhet på sokkelen, sier Hans Tore Høviskeland til Klassekampen.

Han leder avdelingen for miljøkriminalitet i Økokrim og har kalt inn Petroleumstilsynet til et møte.

– Vi ønsker å ta kontakt med Petroleumstilsynet for å få kartlagt hvorfor de ikke anmelder de alvorligste miljøkrim-sakene. Vi mener det er veldig viktig at de anmeldes. Vi vil finne ut hva dette dreier seg om, sier Høviskeland.

Allerede i 2014 ba Økokrim tilsynet anmelde oftere. Høviskeland peker på at flere anmeldelser vil ha en disiplinerende effekt og legger til at også enkeltpersoner kan stilles til ansvar ved alvorlig forurensing.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sa for to uker siden at regjeringen vil vurdere praksisen med bruk av anmeldelser og overtredelsesgebyr, og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har oppfordret Petroleumstilsynet til å bruke flere virkemidler når de følger opp ulovlige utslipp i oljebransjen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden