Spionsiktet hadde ikke sikkerhetsklarering

En mann i 50-årene er spionasjesiktet etter flere møter med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser. Mannen skal fått penger for å gi informasjon.
En mann i 50-årene er spionasjesiktet etter flere møter med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser. Mannen skal fått penger for å gi informasjon. Foto: Stein Morch / NTB scanpix

Det Norske Veritas GL, der den spionsiktede nordmannen jobbet, sier han ikke hadde sikkerhetsklarering. Han jobbet ikke med forsvarsindustri.

Den siktede hadde ikke sikkerhetsklarering og hadde derfor ikke jobbet på prosjekter for forsvarsindustrien, Forsvaret, eller andre kunder og etater som krever sikkerhetsklarering, skriver TV 2.

Han jobbet hovedsakelig med materialteknologi og 3D-printing innenfor olje- og gassfeltet, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Vi kartlegger nå nøye hvilke kundeprosjekter han har vært involvert i, og oppretter dialog med de relevante kundene. Våre prioriteringer nå er først og fremst et godt samarbeid med PST, sier Arve Johan Kalleklev, DNV GLs regionalsjef for forretningsområdet Oil & Gas i Norge.

Erkjenner ikke straffskyld

Saken gjelder en 50 år gammel norsk statsborger med indisk bakgrunn som lørdag ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på en restaurant i Oslo. Han var da sammen med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser.

PST har siktet 50-åringen for å ha avslørt statshemmeligheter. Han ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Siktede erkjenner ikke straffskyld, men har i avhør innrømmet at han har fått penger for å gi informasjon.

Bakgrunnssjekk

Selskapet sier de arbeider med å finne ut av hvorfor sikkerhetsrutinene ikke fanget opp aktiviteten hans.

– Det er vanskelig å kommentere dette nå, saken ble først kjent i går. Men dette er selvfølgelig blant de spørsmålene vi ønsker å finne ut av, skriver mediedirektør Per Wiggo Richardsen i en epost til kanalen.

Alle ansatte i DNV GL går gjennom en omfattende bakgrunnssjekk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden