Lege mener FHI burde anbefalt munnbind tidligere

Helsemyndighetene anbefaler bruk av munnbind på fulle tog, trikker, busser og T-bane i Oslo og Indre Østfold for å redusere smitten av korona. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Helsemyndighetene anbefaler bruk av munnbind på fulle tog, trikker, busser og T-bane i Oslo og Indre Østfold for å redusere smitten av korona. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To måneder etter at Verdens helseorganisasjon anbefalte munnbind på offentlige steder fulgte Folkehelseinstituttet delvis etter. FHI har vært trege, mener lege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ubegripelig at FHI har motarbeidet munnbind så lenge. Det er en grense for hvor lenge de kan være på direkte kollisjonskurs med Verdens helseorganisasjon, sier lege Gunnar Halse ved Reiseklinikken til VG.

Etter at et voksende antall studier har bevist munnbindets effekt, gikk også WHO ut å anbefalte det på offentlige steder for drøye to måneder siden.

Legen som tidligere har vært overlege ved infeksjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus, har gjentatte ganger tatt til orde for at helsemyndighetene burde anbefale munnbind. Halse tror at FHI ikke har anbefalt munnbind fordi det en periode ikke var nok munnbind å få tak i.

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet avviser dette og kaller det en «drøy påstand».

Hun avviser også at FHI har motarbeidet munnbindbruk, men sier at de har vært i tvil om det er et effektivt smitteverntiltak eller ikke.

– Da må man vurdere bredere enn bare om munnbindet stopper dråper. Akkurat nå er smittesituasjonen i Oslo sånn at dersom 30.000 bruker munnbind hver dag i en uke, så viser en grov beregning at man forebygger ett smittetilfelle, skriver hun i en epost til avisa.