Solberg: Bedrifter får permittere ansatte i ett år

Statsminister Erna Solberg.
Statsminister Erna Solberg.  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et samlet arbeids- og næringsliv har bedt regjeringen forlenge permitteringsperioden. Torsdag ga statsminister Erna Solberg (H) grønt lys til forlengelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen møtes med lettelse og glede i arbeidslivs- og næringslivsorganisasjoner. Men også tydelige spark til regjeringen om at det har latt vente på seg.

– Dette var jaggu meg på tide. De permitterte har ventet altfor lenge på denne avgjørelsen. Å bruke så lang tid på noe så viktig var farlig defensivt av regjeringen, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO.

– Det har skapt unødvendig stor usikkerhet og mye engstelse for titusenvis av arbeidstakere og alle bedriftene, sier hun.

Også NHO-sjef Ole Erik Almlid er godt fornøyd med at ordningen utvides.

– Dette har vi bedt om lenge. Det har vært helt vesentlig for bedriftene som nå kan holde på kompetanse og slippe å si opp sine ansatte, sier han.

Fakta om permitteringsreglene

* Normalt kan en arbeidstaker være permittert i 26 uker. Arbeidsgiver betaler lønn de første 15 dagene, deretter overtar Nav.

* Stortinget vedtok midlertidige endringer i permitteringsregelverket da koronapandemien inntraff i vår.

* For arbeidstakere som ble permittert i mars og april, ble ordningen utvidet til å gjelde ut oktober måned. Arbeidsgivere betalte lønn kun for de første to dagene.

* Fra arbeids- og næringslivet og fra opposisjonen har det kommet krav om at permitteringsperioden må midlertidig utvides til 52 uker, slik det ble gjort under finanskrisen i 2008.

* Regjeringen varsler torsdag at regjeringen vil utvide permitteringsperioden fra 26 til 52 uker.

* Utvidelsen skal innføres 1. november og vare til 30. juni.

* Regjeringen foreslår å innføre en ekstra arbeidsgiverperiode på fem dager for dem som har vært permittert mer enn 30 uker per 1. januar 2021. Denne perioden må bedriftene betale.

Solberg: Nødvendig

Normalt kan en arbeidstaker være permittert i et halvt år, altså 26 uker. I vår ble perioden midlertidig utvidet til 30 uker på grunn av den ekstraordinære situasjonen under coronapandemien, og nå utvides den ytterligere. For å unngå unødvendige oppsigelser vil regjeringen la folk kunne gå permittert i inntil 52 uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordningen gjelder fra 1. november til 30. juni neste år, og Solberg peker på flere årsaker til at LO og NHO nå blir bønnhørt.

* Uteliv, hotell- og restaurant og reiseliv kommer fremdeles til å måtte leve med strenge restriksjoner og dermed usikre tider.

* Utsiktene i verdensøkonomien er dårligere – mange land som er viktige for vår produksjon, kan komme til å ha lavere etterspørsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er usikkerhetsmomenter i dette som gjør at nye gruppe kan oppleve at det blir vanskeligere, sier Solberg til NTB.

Eksperter skeptiske

Selv om coronakonsekvensene for norsk økonomi ikke har vært så dramatiske som man trodde i vår, og antall permitterte har falt kraftig, er krisen ikke over, understreker arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Flere eksperter stiller imidlertid spørsmål ved om forlenget permittering er riktig medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er skeptisk til dette. Man låser arbeidskraften inn, og dette kan ha betydelige kostnader, sier professor i samfunnsøkonomi Espen R. Moen ved Handelshøyskolen BI til NTB.

Seniorforsker Simen Markussen ved Frischsenteret peker på problemet i at man ikke klarer å skille mellom jobber som har livets rett, og dem som ikke har det, ifølge NRK.

Ny arbeidsgiverperiode

En forutsetning for at bedrifter kan permittere sine ansatte er at behovet for kutt er midlertidig. De første 15 dagene må bedriften betale de ansattes lønn, i det som kalles arbeidsgiverperioden, før Nav tar over.

Regjeringen vil ha en ny arbeidsgiverperiode på fem dager før en ny permitteringsperiode kan begynne. I disse fem dagene må bedriften på ny dekke de ansattes lønn. Dette gjelder alle som ved årsskiftet har vært permittert i 30 uker eller mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må fortsette med omstilling

Hensikten med dette er at bedriftene skal ta noe av den økonomiske byrden ved å utvide permitteringsordningen. Målet er å legge et visst press på arbeidsgivere for å få dem til å vurdere om det er nødvendig å holde på arbeidstakerne, eller om man i stedet bør gå til oppsigelser fordi virksomheten ikke lenger er bærekraftig.

– Vi ønsker å ha lavest mulig arbeidsgiverperiode, men vi har forståelse for dette, sier Almlid fra NHO til NTB.

Endringene har budsjettmessige konsekvenser i 2020. Regjeringen vil derfor legge fram en proposisjon til Stortinget med forslag til budsjettvedtak.