Byrådsleder Johansen: Ikke aktuelt å isolere Oslo nå

Byrådsleder Raymond Johansen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å isolere Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å isolere Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslos byrådsleder Raymond Johansen kan ikke utelukke at grensene rundt byen må stenges for å hindre smitte, men sier det ikke er en aktuell problemstilling nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange ting jeg aldri trodde jeg skulle gjøre som jeg nå har gjort siden mars, så jeg har lært meg at det ikke er klokt å utelukke noe, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Han understreker at isolasjon av Oslo ikke er noe byrådet vurderer å innføre nå.

– Det er en hypotetisk og søkt problemstilling nå. Heldigvis er vi langt unna en situasjon der vi må vurdere så kraftige tiltak, understreker Johansen.

– Men jeg er bekymret over den økte smittefaren, og vi må være villige til å vurdere drastiske tiltak dersom det viser seg at det vi gjør nå, ikke nytter.

– Helt andre situasjoner

Også helseminister Bent Høie (H) har avvist at en isolering av Oslo er noe som vurderes så lenge smittesituasjonen ikke forandrer seg drastisk.

– Et tiltak som er omtalt i regjeringens beredskapsplan, er å stenge ned områder og innføre portforbud. Men det er knyttet til helt andre smittesituasjoner enn det vi har nå, understreket han på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsingfors stengte

I mars valgte Finlands statsminister Sanna Marin å isolere hovedstaden Helsingfors og regionen Nyland, der hovedstaden ligger, i forbindelse med økende coronasmitte. Isolasjonen ble håndhevet av politiet, som satte opp 30 kontrollposter på de største veiene.

I midten av april ble imidlertid isolasjonen opphevet, etter at det ble konstatert at den var i strid med grunnloven.

– Andre land og byer har sett seg nødt til å innføre langt strengere restriksjoner enn det vi til nå har gjort i Norge og Oslo. Jo flinkere vi alle er til å følge smittevernreglene, jo mindre blir risikoen for at vi må vurdere svært inngripende tiltak, sier Johansen.

«Rødt» smittenivå

Oslo har den siste tiden opplevd økende smitte. I helgen skrev VG at Oslo har registrert 22,49 smittede per 100.000 innbyggere, som innebærer at kommunen ville vært «rød» i henhold til Folkehelseinstituttets vurdering av andre land.

Smittesituasjonen i hovedstaden har ført til at flere ordførere i andre kommuner nå fraråder sine innbyggere reiser til Oslo for å ikke importere smitte.

– Det viktigste nå er å hindre smittespredning og ha kirurgisk målrettede tiltak for å få tak i dem som er smittet, og isolere dem, sier Johansen.