Byrådsleder Johansen: Ikke aktuelt å isolere Oslo nå

<p>Byrådsleder Raymond Johansen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å isolere Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Byrådsleder Raymond Johansen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å isolere Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslos byrådsleder Raymond Johansen kan ikke utelukke at grensene rundt byen må stenges for å hindre smitte, men sier det ikke er en aktuell problemstilling nå.

– Det er mange ting jeg aldri trodde jeg skulle gjøre som jeg nå har gjort siden mars, så jeg har lært meg at det ikke er klokt å utelukke noe, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Han understreker at isolasjon av Oslo ikke er noe byrådet vurderer å innføre nå.

– Det er en hypotetisk og søkt problemstilling nå. Heldigvis er vi langt unna en situasjon der vi må vurdere så kraftige tiltak, understreker Johansen.

– Men jeg er bekymret over den økte smittefaren, og vi må være villige til å vurdere drastiske tiltak dersom det viser seg at det vi gjør nå, ikke nytter.

– Helt andre situasjoner

Også helseminister Bent Høie (H) har avvist at en isolering av Oslo er noe som vurderes så lenge smittesituasjonen ikke forandrer seg drastisk.

– Et tiltak som er omtalt i regjeringens beredskapsplan, er å stenge ned områder og innføre portforbud. Men det er knyttet til helt andre smittesituasjoner enn det vi har nå, understreket han på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag.

Helsingfors stengte

I mars valgte Finlands statsminister Sanna Marin å isolere hovedstaden Helsingfors og regionen Nyland, der hovedstaden ligger, i forbindelse med økende coronasmitte. Isolasjonen ble håndhevet av politiet, som satte opp 30 kontrollposter på de største veiene.

I midten av april ble imidlertid isolasjonen opphevet, etter at det ble konstatert at den var i strid med grunnloven.

– Andre land og byer har sett seg nødt til å innføre langt strengere restriksjoner enn det vi til nå har gjort i Norge og Oslo. Jo flinkere vi alle er til å følge smittevernreglene, jo mindre blir risikoen for at vi må vurdere svært inngripende tiltak, sier Johansen.

«Rødt» smittenivå

Oslo har den siste tiden opplevd økende smitte. I helgen skrev VG at Oslo har registrert 22,49 smittede per 100.000 innbyggere, som innebærer at kommunen ville vært «rød» i henhold til Folkehelseinstituttets vurdering av andre land.

Smittesituasjonen i hovedstaden har ført til at flere ordførere i andre kommuner nå fraråder sine innbyggere reiser til Oslo for å ikke importere smitte.

– Det viktigste nå er å hindre smittespredning og ha kirurgisk målrettede tiltak for å få tak i dem som er smittet, og isolere dem, sier Johansen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden