Høie ber Oslo sørge for god nok testkapasitet selv

En mann med munnbind i Dronning Eufemias gate i Oslo. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
En mann med munnbind i Dronning Eufemias gate i Oslo. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslos helsebyråd vil bruke sykehusene til coronatesting dersom presset på de kommunale teststasjonene går opp. Helseministeren ber Oslo ordne opp selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kommunene som er ansvarlige for å organisere prøvetakingen ut fra lokale forhold, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Onsdag trådte de nye testkriteriene i kraft. De innebærer blant annet at man ikke skal trenge legehenvisning for å bli testet.

Mandag sa Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) at han frykter at de nye testkriteriene vil bidra til økt pågang på teststasjonene.

– Det kan bety at vi vil trenge hjelp på testsiden fra nasjonale myndigheter og be dem om at sykehusene også kan brukes til testing, sa Steen til NTB.

– Kan be om støtte fra Sivilforsvaret

Høie sier kommunene har en rekke muligheter til å ordne opp selv før sykehusene tas i bruk.

– Kommunene kan be om støtte fra Sivilforsvaret til logistikk rundt prøvetakingen, og de kan søke etter tilgjengelig helsepersonell som har registrert seg i nettportalen Nasjonalt helsepersonell. Kommunene kan også inngå avtaler med private leverandører for å øke sin testkapasitet, sier Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser samtidig til at det er ønskelig at man i størst mulig grad skjermer sykehusene fra stor pågang av mennesker, både med tanke på kapasitet og ikke minst risiko for å føre smitte inn i sykehus med påfølgende smitteutvikling.

– Hvis ingen andre tiltak gir god nok testkapasitet, kan kommunen ta kontakt med nærmeste helseforetak for å få etablert et samarbeid rundt prøvetakingen, sier Høie.

Vil øke testkapasiteten

Oslo har den siste tiden opplevd økende smitte. I helgen skrev VG at Oslo har registrert 22,49 smittede per 100.000 innbyggere, som innebærer at kommunen ville ha blitt markert rød i henhold til Folkehelseinstituttets karantenekrav til andre land.

Steen sa tirsdag til NRK at Oslo nå har en testkapasitet på i underkant av 5.000 innbyggere i uka. Det er under halvparten av myndighetenes minimumsmål.

På en pressekonferanse senere tirsdag ble det klart at Oslo vil øke testkapasiteten de kommende ukene.

– Jeg forventer at et nivå som er forsvarlig i forhold til det behovet som vi har i Oslo i dag, burde komme i løpet av en uke eller to, sa Steen.