Høie: Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet igjen

Helseminister Bent Høie snakket rett til de unge på tirsdagens pressekonferanse. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie snakket rett til de unge på tirsdagens pressekonferanse. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) kommer med en tydelig advarsel til de unge om at Norge kan måtte stenge ned igjen dersom smitten fortsetter å blomstre opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen unge mennesker ønsker å spre farlig smitte, men jeg tror at mange unge ikke vet at de kan ha viruset uten å vite det og sprer det uten å ville det, sier Høie på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen tirsdag.

Les også: Oslo-politiet vil slå hardere ned på drikking i parker

Private fester, studiestart og fadderuker har skapt utfordringer flere steder i landet den siste tiden.

– Jeg tror at du som er ung, tenker at viruset ikke rammer deg, men det rammer deg og det rammer dem og det du bryr deg om, sier Høie.

– Demp festingen

Regjeringen vil ikke stanse fadderukene, men ber studentene droppe risikabel festing.

– En dempet fadderuke er en veldig god investering for å slippe å sitte alene med digital undervisning på hybelen resten av høsten, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) på regjeringens pressekonferanse tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Mandag kveld var det samlet et stort antall studenter og ungdommer i Frognerparken i Oslo i forbindelse med fadderuka. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Mandag kveld var det samlet et stort antall studenter og ungdommer i Frognerparken i Oslo i forbindelse med fadderuka. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Flere har tatt til orde for at fadderukene bør avlyses, men det ønsker ikke Asheim.

– Det er helt uaktuelt at vi skal gripe inn og komme med et råd om å avlyse fadderukene, men de hensynsløse festene må opphøre med en gang, sier han til NTB.

Han mener diskusjonen om hvorvidt fadderukene må stanses eller ikke for å hindre smittespredning, trenger nyansering. Det er viktig at nye studenter blir kjent med studiestedet og hverandre, understreker han.

– Bruk tiden godt til å bli kjent med nye venner, men dropp fester og risikabel oppførsel, sier Asheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han bekreftet at han selv skal delta på en studentsamling i Oslo tirsdag kveld, men understreket at dette arrangeres i tråd med smittevernreglene, med begrenset antall deltakere.

Asheim opplyser at han skal ha et møte med rektorene ved studiestedene i hele landet fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg oppfordrer rektorene til å ha en tett dialog med sine studentledere for å sørge for at den type arrangementer som vi har sett nå, og som kan være en kime til smitte, stoppes så fort som mulig.

Høie: Få studenter har hybler med plass til 20 personer med mulighet for god avstand

Helseministeren minner om at selv om man kan være opp til 20 personer på fest, er det ikke dermed fritt fram. Kravet om én meters avstand gjelder, påpeker han.

– Når studentene omtaler egen økonomi, så er det veldig få studenter som har en studenthybel hvor de har plass til 20 personer samtidig som de kan holde god avstand, sier helseminister Bent Høie (H).

Han ber unge og festglade studenter om å ikke tro at det er fritt fram bare man er under 20 personer og å være varsom med énmetersregelen.

– Når man da blander det med alkohol, så forstår nok en klok student at det er et regnestykke som ikke går opp, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI bekymret

Folkehelseinstituttet er bekymret for fester blant unge og det økende smittetallet i yngre aldersgrupper.

– Bekymringen gjelder alle, men nå om dagen er vi særlig bekymret for studiestart, fadderuker og gjensynsfeiring mange steder i landet, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at de nå ser flere utbrudd i yngre aldersgrupper, hvor flere har sammenheng med hverandre.

– Utbruddene omfatter personer i flere kommuner, og smittesporingsarbeidet er derfor komplisert og krevende, sier hun.

Melby: – Skal mye til for å stenge ned skoler og barnehager igjen

Kunnskapsminister Guri Melby (V) mener at selv med lokal smittespredning bør man tilstrebe å holde barnehager og skoler åpne så lenge som mulig.

Melby er opptatt av at hverdagen skal bli så normal som mulig for de unge som nå tar fatt på hverdagen igjen.

Statsråden viser til trafikklyssystemet og understreker at gult nivå betyr at skoleklasser kan være samlet, samt at barnehager skal streve etter å ha et normalt åpningstilbud.

– Vårt klare mål på nasjonalt nivå er at vi skal holde barnehager og skoleklasser åpne, slik at ingen havner bakpå i utdanning eller i opplæring. Det skal veldig mye til før vi stenger helt ned igjen, sier Melby.