Brodtkorb med knallhard kritikk av Norges Bank i Tangen-høring

Julie Brodtkorb, leder for Norges Banks representantskap, deltok i en høring i Stortingets finanskomité mandag.
Julie Brodtkorb, leder for Norges Banks representantskap, deltok i en høring i Stortingets finanskomité mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikoen for interessekonflikter når Nikolai Tangen overtar som oljefondssjef, er ikke eliminert, fastslår representantskapets leder i en stortingshøring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår forutsetning var og er at risikoen for interessekonflikter elimineres. Tiltakene tilfredsstiller ikke denne forutsetningen, sier Julie Brodtkorp i en høring i Stortingets finanskomité mandag. Hun leder Norges Banks representantskap, som er sentralbankens kontrollorgan.

Bakgrunnen for høringen er et brev fra representantskapet med en rekke kritiske innvendinger til prosessen rundt ansettelsen av Tangen.

Les også: Norges Bank har brukt nesten to millioner kroner på Tangen-ansettelsen

Massiv kritikk

På flere punkter kom Brodtkorb med hard kritikk av sentralbankens hovedstyre, som ledes av sentralbanksjef Øystein Olsen.

Et viktig spørsmål er om Norges Bank har klart å lage gode nok skranker mellom Tangens eierinteresser og hans rolle som oljefondssjef.

I et brev fra hovedstyret heter det at risikoen for interessekonflikter «for alle praktiske formål er eliminert». Brodtkorb sier representantskapet ikke deler den oppfatningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I spørsmålet om offentliggjøring av søkerlisten viste Brodtkorb til at Norges Bank har erkjent at Tangens navn ble ført opp på listen for sent.

– Hovedstyret erkjenner å ha brutt kravene etter offentlighetsloven, konstaterte hun.

Les også: Norges Bank endret det etiske regelverket i juni

Eierskap

Tangens eierskap i Ako-sfæren har vært et sentralt punkt i kritikken.

– For å være konkret må hovedstyret ha ment at det er ubetenkelig at ny daglig leder i NBIM fortsetter som 43 prosent eier i Ako-systemet. Representantskapet deler ikke denne oppfatningen, sa Brodtkorb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NBIM er en forkortelse for Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet. Ako Capital er hedgefondet Tangen startet i 2005.

Les også: Sender brev til Stortinget om Tangen-avtalen

Forsvarer avtale

Sentralbanksjefen forsvarte ansettelsesavtalen da det ble hans tur til å forklare seg i høringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedstyret er klar på at Tangens økonomiske forhold, etter de avtaler som er inngått, er i samsvar med de etiske prinsippene og innenfor det etiske rammeverket som gjelder for alle ansatte i Norges Bank, sa Olsen.

Han understreket at banken har demmet opp for mulige interessekonflikter mellom Tangens private økonomi, eierskap og investeringer og jobben som oljefondssjef.

Olsen fastholdt at hovedstyret etter beste evne har forsøkt å svare på spørsmålene fra Norges Banks representantskap om finansielle plasseringer i skatteparadiser.

Les også: Eksperter mener Tangen kan bli inhabil

«Full uavhengighet»

Arbeidet med Tangens arbeidsavtale er nå sluttført, og Tangen har overlatt forvaltningen av Ako Capital til uavhengige parter, ifølge sentralbanksjefen.

– En rekke erklæringer skal sikre at Tangen ikke får noen informasjon om sin formue og Akos disposisjoner. Nikolai Tangen har oppfylt de krav hovedstyret har stilt til reorganisering, sa Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreket at det aldri var noe krav fra sentralbanken at Tangen skulle helt ut av Ako Capital, og at det nå er sikret «full uavhengighet» mellom oljefondet og Akos disposisjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralbankloven

Brodtkorb viste også til at Norges Bank kan ha brutt sentralbankloven. Norges Bank plikter ifølge loven å informere Finansdepartementet om «saker av viktighet».

– Representantskapet anser det som en sak av viktighet at Tangen allerede i starten av prosessen hadde fått godkjent sitt premiss om å fortsette som hovedeier i Ako-systemet, sa Brodtkorb i sin forklaring.

– Representantskapet er ikke kjent med at sentralbanksjefen orienterte departementet om denne forutsetningen, sa hun videre.

Olsen viste til at han hadde en samtale med finansminister Jan Tore Sanner (H) om saken.

– Vi var ikke innom enkeltelementer i den omfattende strukturen som nå er på plass, sa han.

Tangen tiltrer som oljefondets sjef 1. september.