Legevakt oppgitt over coronaløgner fra pasientene: Ber myndighetene stramme inn

<p>Coronatesting skal gjøres i kontrollerte omgivelser, men daglig leder på en legevakt i Oslo opplever at stadig flere pasienter lyver om at de er symptomfrie eller at de ikke sitter i karantene før de ankommer legevakta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</p>
Coronatesting skal gjøres i kontrollerte omgivelser, men daglig leder på en legevakt i Oslo opplever at stadig flere pasienter lyver om at de er symptomfrie eller at de ikke sitter i karantene før de ankommer legevakta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Daglig leder ved Legevakt Vest i Oslo, Kari Lise Jacobsen Eidjar, advarer mot at stadig flere pasienter lyver om corona-mistanke.

Eidjar skriver i et leserinnlegg i Aftenposten at stadig flere pasienter viser en dårlig holdning til smitteverntiltakene.

Hun skriver at legevakta opplever flere som lyver om karantene eller symptomer både på telefon og ved ankomst til klinikken.

– Ser ikke ut til å bekymre dem et øyeblikk

– De utsetter andre for smitte og sykdommer, uten at det ser ut til å bekymre dem et øyeblikk, skriver hun.

Eidjar ber myndighetene innføre testing av alle som har vært i røde og gule land. Hun ber også om at feriereiser til utlandet begrenses, at det blir obligatorisk med munnbind i offentligheten og at kommunenes testkapasitet må økes, særlig i Oslo.

– Å bli sint og påføre folk skam, virker mot sin hensikt

Helseminister Bent Høie sier til Aftenposten at han er overrasket hvis mange lyver om coronasymptomer eller karantene.

Han vil ikke ta fram pisken ennå, men understreker at smittevernloven har straffebestemmelser for lovbrudd som legen advarer mot.

– Historien har lært oss at å bli sint og påføre folk skam, virker mot sin hensikt: Færre søker hjelp og tester seg, og flere vil holde seg skjult.

VIDEO: Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden