Frp og MDG mest fram på ny måling

MDG-leder Une Aina Bastholm under partiets sommerpressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MDG-leder Une Aina Bastholm under partiets sommerpressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frp og MDG får økt oppslutningen med henholdsvis 2 og 1,2 prosentpoeng på augustmålingen utført av Nationen og Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MDG får 6,1 prosent oppslutning på målingen, som er gjennomført av Norfakta.

Hvis dette var valgresultatet, ville partiet ha kommet inn med elleve mandater på Stortinget, mot dagens ene – partileder Une Aina Bastholm, skriver Klassekampen.

– Jeg mener det er realistisk med 7 prosents oppslutning. Det vil si ni til tolv mandater, og en grønn gruppe i det norske parlamentet – som vi har i veldig mange andre land – som kan sette makt bak politikken. Og uansett hva slags form samarbeidet tar, skal vi være viktige i utformingen av en regjerings politikk, sier hun.

Venstre fortsatt under grensa

Venstre faller 1 prosentpoeng til 2,5 prosent. Det er tiende gang på ett år at partiet er under sperregrensa på 4 prosent, ifølge Nationen.

Til avisa skriver generalsekretær Marit H. Meyer at partiet har en jobb å gjøre med å få fram viktige resultater i regjeringen.

– Vi har et godt utgangspunkt med fire synlige statsråder som gjør en god jobb med å lose landet trygt gjennom koronakrisen, sier Meyer.

Frp på 12,5

Frp får en oppslutning på 12,5 prosent. Oppgangen på 2 prosentpoeng er akkurat på feilmarginen, mens MDGs oppgang er noe høyere enn feilmarginen for partiet i målingen på 1,2 prosentpoeng. De øvrige feilmarginene ligger mellom 0,5 og 2,7 prosentpoeng, og som alltid er den høyest for de største partiene.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger: Rødt 4,1 (-0,1), SV 7,2 (+0,3), Ap 26,6 (-0,7), Sp 13,2 (-0,5), KrF 3,6 (-0,2), Høyre 23,5 (-0,4) og andre 0,6 (-0,6).

To unna rødgrønt flertall

Med målingen som valgresultatet hadde Ap, SV og Sp ha fått 83 mandater, noe som er to unna flertall i Stortinget.

Målingen er utført 4. og 5. august, og et representativt utvalg på 1.001 personer er stilt spørsmålet «Hvilket politisk parti ville du stemt på dersom det var stortingsvalg i dag?".