Forbundsleder mener det filippinske mannskapet ikke har skylden for Hurtigruten-utbruddet

<p>Så langt er 33 av de totalt 37 bekreftede koronasmittede besetningsmedlemmene på Hurtigrutens MS Roald Amundsen fra Filippinene.</p>
Så langt er 33 av de totalt 37 bekreftede koronasmittede besetningsmedlemmene på Hurtigrutens MS Roald Amundsen fra Filippinene. Foto: NTB scanpix

Av de 37 besetningsmedlemmene med bekreftet corona på Hurtigruten, er 33 fra Filippinene. Men forbundsleder sier mannskapet fulgte de riktige prosedyrene.

– Vi sørger for at sjøfolkene våre er negative for Covid-19 før de forlater Filippinene. Men du er bare så frisk som det tidspunktet du blir testet på. Det er mulig å få viruset på flyplassen eller på flyet, sier forbundsleder Conrado F. Ocas i fagforeningen for filippinske sjømenn, AMOSUP, til NRK.

Han understreker at besetningsmedlemmene oppholdt seg i streng selvisolering inntil de fikk testresultatene.

– Jeg håper ikke at dere skylder på oss filippinere for å spre viruset. Vi vet ikke hvor dette viruset kom fra, det kunne kommet fra hvem som helst, sier Ocas.

– Feil beskjeder

Direktør for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund, Stian Brøthe, er enig med Ocas.

– Det er Hurtigruten som har gitt feil beskjeder og praktisert dette feil, så ansvaret hviler kun på Hurtigruten og ingen andre, sier Brøthe.

To av tre ansatte om bord på Hurtigrutens skip kan ha bodd i delte lugarer. Flere ansatte uttrykte bekymring over dette internt.

Overfor VG bekrefter Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam at halvparten av lugarene for ansatte er for to personer, mens den andre halvparten er enkeltrom.

– Dessverre ikke mulig

Så sent som ei uke før coronasmitten om bord på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen ble kjent, stilte ansatte spørsmål om dette i et internt forum. En spør om dette ikke blir feil at noen i besetningen må dele lugar.

«Man forsøker å redusere dette så mye som mulig, men noen ganger er det dessverre ikke mulig» skriver konsernsjefen som et svar på innlegget.

– Det er en del av kulturen at vi svarer våre ansatte og har god dialog med dem og en fin samtale. Det er helt riktig at det er tatt opp utfordringer med deling av lugarer, sier konsernsjefen til VG – og han viser til at alle internasjonale og nasjonale regler er fulgt.

37 besetningsmedlemmer og 16 passasjerer fra MS Roald Amundsen er bekreftet smittet av covid-19.

Trygve Hegnar, eier av ABC Nyheter og Startsiden, er styreleder og eier fem prosent av Hurtigruten gjennom sitt investeringsselskap Periscopus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden