Slakter brukte svinekjøtt i pølser som var halal-merket

Lillesand-slakteren Jens Eide som har ti prosent av produksjonen sin merket som halal, solgte merkede pølser som inneholdt svinekjøtt.

– Det er klart dette er tragisk og en menneskelig svikt. Det beklager vi på det sterkeste, sier Eide til VG.

Bedriften vil skjerpe rutinene. Tirsdag gjorde de en avtale med Islamsk Råd Norge om kvalitetssikring av halalproduksjonen. Rådet skal inn for å se at prosessen holder standarden som kreves.

– Det er veldig trist. Alle vet hvor forbudt det er for oss å spise svinekjøtt. Vi måtte sende melding til alle våre medlemmer om ikke å spise halalkjøtt fra Jens Eide fram til det har blitt verifisert av Islamsk Råd Norge, sier styreleder Akmal Ali i Muslimsk Råd i Agder til Fædrelandsvennen.

Det var kunden Heidi Esma Dahl Bønnhoff, som hadde kjøpt 30 kilo av pølsene merket med halal, som først reagerte.

– De var helt annerledes i fargen og hadde en helt annen konsistens. Vi syntes det var veldig rart, sier hun til VG.

Pølser som så mistenksom ut, ble sendt Mattilsynet for analyser, og det ble avdekket at de inneholdt 30 til 60 prosent svinekjøtt.

Halal brukes om kjøtt som er tillatt for muslimer å spise. Ku, okse og enkelte typer vilt er lov, mens eksempelvis svin og rovdyr ikke er tillatt.