Joly kritisk til at rapport om fiskeriselskap ikke gjøres offentlig

Eva Joly fotografert i forbindelse med lanseringen av romanen «Høyt henger de» i 2018. Hun representerer varsleren i Samherji-saken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Eva Joly fotografert i forbindelse med lanseringen av romanen «Høyt henger de» i 2018. Hun representerer varsleren i Samherji-saken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den interne granskingen av det hvitvaskingsanklagede, islandske fiskeriselskapet Samherji er klar, men innholdet gjøres ikke kjent. Advokat Eva Joly reagerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagens Næringsliv representerer Joly varsleren Johannes Stefansson, som ga mer enn 30.000 dokumenter om sakskomplekset til WikiLeaks.

– Dette er vanlig taktikk og står i alle bøker om krisehåndtering, sier Joly.

Det er advokatfirmaet Wikborg Rein som på oppdrag fra Samherji har laget rapporten. Ifølge Fiskeribladet vil det islandske selskapet nå ikke opplyse hvorvidt rapporten blir gjort offentlig.

– En rekke læringspunkter

Samherji anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia. Overfor Dagens Næringsliv kommenter talsperson Margrét Ólafsdóttir rapporten slik:

– Vi har mottatt en svært omfattende granskningsrapport, og det er åpenbart en rekke læringspunkter i denne. Det er ingen tvil om at Samherji har latt enkeltpersoner eksponere datterselskaper på kritikkverdig vis. Samherji har imidlertid på det sterkeste avvist at selskapets konsernledelse hadde som intensjon at noe datterselskap skulle begå kritikkverdige handlinger for å oppnå fordeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim er på saken

Norske Økokrim startet i november i fjor arbeidet med å finne ut av om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med transaksjoner gjennom DNB gjort av fiskerikonsernet. Banken har ifølge NRK stengt alle kontoene til det islandske selskapet.

DNB tar saken på alvor og ønsker å komme til bunns i den, opplyste informasjonsdirektør Even Westerveld i en epost til NTB. Han understreket at selv om saken kan avdekke «forbedringspunkter i bankens arbeid», er det altså ikke DNB, men Samherji, som er anklaget for korrupsjon eller hvitvasking.