Regjeringen: Strammer inn på cruisetrafikken

<p>Cruiseskipet MS Artania, fra Phoenix Reisen, på vei ut fra Ålesund i 2017. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix</p>
Cruiseskipet MS Artania, fra Phoenix Reisen, på vei ut fra Ålesund i 2017. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Regjeringen strammer inn på cruisetrafikken etter smitteutbruddet på Hurtigruten, opplyser helseminister Bent Høie (H)

– Vi strammer midlertidig inn for cruisetrafikken for å stanse coronasmitte. Bakgrunnen er situasjonen på Hurtigruten, sa Høie på pressekonferansen.

Han sier at myndighetene vil hindre skip som har flere enn til sammen 100 personer om bord, i å legge til i norske havner og slippe passasjerer og mannskap i land.

– Vi må ta de disse nødvendige grepene for å stanse smittespredning i Norge. Vi gjør dette nå mens vi undersøker hva som sviktet under utbruddet på Hurtigruten, sa Høie.

Han sa regjeringen ser på behov for endringer i gjeldende regelverk.

Begrensningene gjelder i 14 dager, ifølge Høie. De omfatter ikke annen skipstrafikk og ferjedrift.

Næringsminister Iselin Nybø (V) understreket at det er viktig at skipstrafikken kan fortsette i den situasjonen vi er i nå.

– Situasjonen rundt Hurtigruta viser at coronapandemien ikke er over. Vi er nå i en situasjon der vi må stramme inn. Det er en krevende situasjon for alle som driver med kystcruise. Vi har et behov for å ta en timeout nå, sa Nybø.

Trygve Hegnar, eier av ABC Nyheter og Startsiden, er styreleder og eier fem prosent av Hurtigruten gjennom sitt investeringsselskap Periscopus.