Hurtigruten innrømmer svikt: – Alvorlig situasjon

Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hurtigruten stopper alle seilinger med skipene Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Spitsbergen. En foreløpig evaluering viser svikt i flere interne prosedyrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår egen rutinesvikt og økt smitte internasjonalt gjør at vi inntil videre innstiller alle våre ekspedisjonscruise både i og utenfor norsk farvann, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

Hurtigrutens to ekspedisjonscruiseskip som er i drift – MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen – legges til kai når de nåværende cruisene avsluttes i løpet av de neste dagene.

Hurtigrutens rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes påvirkes ikke.

Selskapet opplyser at de i løpet av mandag vil starte arbeidet med å kontakte gjester som blir berørt av kanselleringene.

Innrømmer svikt

– Dette er en alvorlig situasjon for alle som er berørt. Vi har ikke vært gode nok, og vi har gjort feil. På vegne av alle oss i Hurtigruten er jeg lei meg for det som har skjedd. Vi tar ansvaret vårt fullt ut, sier Skjeldam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter smitteutbruddet på cruiseskipet Roald Amundsen jobber rederiet nå med å gå gjennom hele hendelsesforløpet. En foreløpig evaluering viser svikt i interne rutiner.

– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor går vi nå gjennom alle våre prosedyrer og alle sider av vår egen håndtering, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Fylkeslegen gransker saken

Folkehelseinstituttet (FHI) hadde et møte med skipslegen på Roald Amundsen onsdag, etter at en passasjer på den første seilasen hadde testet positivt for coronavirus. Men først fredag startet Hurtigruten arbeidet med å orientere passasjerene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkeslegen i Troms og Finnmark har varslet at de skal granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet, og politiet har sagt at de oppretter en undersøkelsessak. På bakgrunn av denne vil politiet vurdere om det skal startes en etterforskning av mulige straffbare forhold, som brudd på smittevernloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

69 kommuner berørt

Fredag kveld ble det klart at alle passasjerene på skipets to siste seilaser, i alt 386 personer, måtte sitte i karantene etter flere smittetilfeller blant besetningen på skipet.

Ifølge FHI er 69 kommuner over hele landet berørt av utbruddet.

Hele mannskapet på båten, i alt 160 personer, er testet. Alle er nå enten i isolasjon eller karantene om bord på skipet, som ligger til kai i Tromsø.

Om lag 40 passasjerer som fortsatt er i Tromsø, er i karantene. Alle som er smittet, er isolert og blir fulgt opp der de er, ifølge Tromsø kommune.

Trygve Hegnar, eier av ABC Nyheter og Startsiden, er styreleder og eier fem prosent v Hurtigruten gjennom sitt investeringsselskap Periscopus.