FHI: 69 kommuner berørt av coronautbruddet på Hurtigruten

<p>Hurtigruten-skipet MS Roald Amundsen ligger skipet til kai i Tromsø. Av de 154 besetningsmedlemmene om bord, testet 29 lørdag positivt på corona. Fra før er fire besetningsmedlemmer lagt inn på sykehus. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix</p>
Hurtigruten-skipet MS Roald Amundsen ligger skipet til kai i Tromsø. Av de 154 besetningsmedlemmene om bord, testet 29 lørdag positivt på corona. Fra før er fire besetningsmedlemmer lagt inn på sykehus. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

FHI har varslet 69 kommuner om å følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene med MS Roald Amundsen som er berørt av coronasmitte.

– Dette er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for ytterligere spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Kommunene det gjelder, er spredt over samtlige fylker i Norge. Tromsø kommune tester alle passasjerer som oppholder seg i kommunen.

– Vi ber også passasjerer fra seilasene som oppholder seg i andre kommuner enn der de er folkeregistrert, om å ta kontakt med kommunen hvor de oppholder seg for å informere om at de er i karantene i kommunen. Da kan de også få råd fra den lokale kommunehelsetjenesten der de er, sier Vold.

33 ansatte smittet

Så langt har 33 av de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen testet positivt for coronaviruset.

På onsdag fikk én passasjer påvist smitte etter en tur på skipet i forrige uke.

De som var på MS Roald Amundsen mellom 17. til 31. juli, må i karantene i ti dager. Karantenen gjelder fra man gikk av skipet.

Fire innlagt

– Smitte på denne typen cruiseskip er alvorlig, og vi jobber nå med å sikre at passasjerer og mannskap blir ivaretatt av helsetjeneste og kommunehelsetjeneste, sier Vold.

Fire av de smittede besetningsmedlemmene ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø fredag.

Den ene seilasen var fra 17. til 24. juli, mens den andre varte fra 25. til 31. juli. Seilasene hadde samme besetning, men forskjellige passasjerer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden