PST: Ingen konkret trussel mot id-feiringen

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold under den årlige trusselvurderingen.
PST-sjef Hans Sverre Sjøvold under den årlige trusselvurderingen. Foto: NTB scanpix

PST mener feiringen av den muslimske høytiden id ikke er gjenstand for noen konkret trussel, men skriver den kan være et symbolmål for høyreekstreme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det foreligger ingen spesifikk trussel mot feiringen av Id al-adha i Norge, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i en pressemelding i forkant av årets muslimske id-feiring som starter torsdag og varer til mandag.

Trusselvurderingen kommer etter at det eksterne evalueringsutvalget som gransket håndteringen av Philip Manshaus angrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum i fjor, rettet kritikk mot PST for nettopp å ha unnlatt å utarbeide en slik vurdering i forbindelse med id-feiringen da det la fram sin rapport tidligere i juli.

– Det er kjent at Manshaus vurderte å angripe Al-Noor islamic Centre i Bærum søndag 11. august 2019, som var dato for markeringen av Id al-adha samme år. PST har det siste året registrert flere støtteytringer blant norske høyreekstreme til angrep utført av høyreekstreme terrorister, skriver PST i grunnlaget.

I trusselvurderingen fra PST onsdag slås det fast at det overordnede trusselnivået i Norge er moderat og at vurderingen knyttet til årets id-feiring ikke endrer dette. PST vurderer det som mulig at det vil forekomme forsøk på terrorhandlinger fra høyreekstreme eller ekstreme islamister mot mål i Norge de neste 12 månedene.

I forbindelse med feiringen i helgen peker PST på to konkrete forhold de anser for å kunne påvirke trusselbildet.

– For det første vurderes høytiden å kunne være et symbolmål for høyreekstreme. For det andre vil et stort antall muslimer, som inngår i det høyreekstreme fiendebildet, være samlet i moskeer og tilknyttede arrangementer, skriver PST.