FHI vil ikke rødliste Belgia

Overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de ikke endrer på Belgias status som grønn foreløpig, til tross for at det nå er godt over 20 smittede per 100.000 innbyggere.
Overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de ikke endrer på Belgias status som grønn foreløpig, til tross for at det nå er godt over 20 smittede per 100.000 innbyggere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross at antallet coronasmittede i Belgia øker raskt og har passert 20 per 100.000 innbyggere, vil ikke FHI endre på landets status som grønn foreløpig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ingen konkrete planer om å endre status til Belgia i dag, men følger situasjonen nøye, skriver overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet i en epost til VG.

Fredag uttalte det belgiske folkehelseinstituttet Sciensano at landet er i den andre bølgen av viruset. Mandag morgen har landet 26,9 smittede per 100.000 innbyggere, mens FHIs krav ligger på 20 per 100.000. Da FHI gjorde reiserådsvurderingen sist torsdag lå Belgia imidlertid på kun 16,4. Dermed ble landet oppført som grønt.

Les også: FHI: Økt coronasmitte fra utlandet

Antwerpen hardest rammet

– Vi følger med fortløpende og i utgangspunktet gjøres vurderingene hver 14. dag. Det er viktig med en viss forutsigbarhet i endring av råd, også med tanke på når endringene gjøres, skriver Hauge i FHI.

Blant Belgias ti provinser er det Antwerpen som er klart hardest rammet. I uke 30 ble det registrert 130 nye smittetilfeller daglig i snitt, som er mer enn en dobling fra uka før. Totalt har 66.000 av Belgias 11,46 millioner innbyggere testet positivt for coronaviruset, og nesten 10.000 har dødd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FHI om nyfødte og corona: – Stort sett milde eller ingen symptomer

Gjør ikke regionsvurderinger

Folkehelseinstituttet gir unntak fra kravet om innreisekarantene for EU/EØS/Schengen-land dersom landet har færre enn 20 coronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, mindre enn 5 prosent positive coronatester de siste 14 dagene, og landet består en helhetsvurdering av smittesituasjonen fra FHI.

I dag gjøres det ikke vurderinger på regionnivå utenom for de nordiske landene.