Ny merking av fyrlykter skal gjøre kysten tryggere

Kystverket er godt i gang med å oppgradere fyrlyktene langs kysten. Her fra Filtvet fyr i Hurum. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Kystverket er godt i gang med å oppgradere fyrlyktene langs kysten. Her fra Filtvet fyr i Hurum. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kystverket er godt i gang med oppgradering av om lag 1.900 gamle fyrlykter langs kysten. Endringene skal gjøre det tryggere å ferdes på sjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2019 begynte Kystverket arbeidet med å legge om sektorene på cirka 1.900 fyrlykter, skriver NRK.

Sørlandet er første landsdel ut, og til nå er en tredel av jobben gjort.

Omleggingen skjer i forbindelse med at fyrlyktsystemet i landet skal endres fra et særnorsk system til den internasjonale IALA-standarden.

Det innebærer blant annet at seiling i hvit sektor vil gi grønt lys om man kommer for langt til styrbord (høyre), og rødt lys om man kommer for lang til babord (venstre).

– Når arbeidet er ferdig skal man kunne seile trygt ved bruk av navigasjonsinstallasjoner på veien, sier prosjektleder Steinar Hansen i Kystverket.

Han legger til at jobben blant annet går ut på å fjerne gamle lykter og å sette opp lanterner med indirekte belysning. Hensikten med endringene er at det skal bli mer forutsigbart og tryggere å ferdes på sjøen.

Arbeidet er anslått å være ferdig innen utgangen av 2025.

Personvernpolicy